0

С ериозно напрежение в Народното събрание, заради ареста на бившия премиер Бойко Борисов. Недоволството започна първо след декларация на ГЕРБ-СДС, която беше прочетена от Даниел Митов. Ето какво каза той:

След като лидерът на най-голямата опозиционна партия и довчерашен министър-председател може да бъде обект на беззаконие, какво остава за останалите граждани, които не желаят да приемат празното самохвалство, непрекъснатото лъготене на правителството, нарушеният консенсус за финансова и макроикономическа стабилност, провалът с европейското финансиране, далаверите в енергетиката, феодализацията на институциите и общото усещане, че никой не носи отговорност за управлението. Това са само малка част от щетите, нанесени от правителството, без то да има ясен план и програма за управление. Страх ме е да си помисля какво щеше да бъде, ако Мнозинството имаше кохерентна идеология и системен подход.

В навечерието на операция „Барбароса“ Хитлер заявява: „Трябва само да ритнем вратата и цялата прогнила структура ще се срути“. Вероятно Путин си е мислил същото в навечерието на инвазията в Украйна. Вместо това обаче се случи същото като във Втората световна война -„структурата“, вместо да се срине, се стегна от удара и в момента надделява. Подозирам, че и вашето правителство си е казало същото за ГЕРБ в навечерието на удара по Борисов, но и този път историята ще се повтори и те ще видят, че вместо да ни срине този подмолен удар ще стигне и мобилизира опозицията както никога преди.

Призоваваме за протест всички български граждани, които вярват в демократичните принципи и в това, че българското общество трябва да бъде единно и сплотено във времена на предизвикателства.

От днес всеки ден парламентарната група на ГЕРБ с всички законови средства ще работи за предизвикване на предсрочни парламентарни избори, които са последната възможност за нормализиране на политическата ситуация и изход от задънената улица, в която настоящото управление вкара в България. Бог да пази България!

Георги Свиленски от БСП се качи на трибуната и засили напрежението, защото депутатите на Бойко Борисов реагираха на негови думи заради изказването му, че е "било извършено престъпление". Първа скочи председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, която се качи на трибуната при Свиленски. Последваха и съпартийците й, като Маноил Манев дори се опита да стигне до физически контакт с друг народен представител. За да успокои напрежението, председателят на парламента Никола Минчев обяви 20-минутна почивка.