0

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов беше задържан при спецакция на МВР по разследване на Европрокуратурата. Той бе отведен от дома си в Банкя в Главната дирекция "Национална полиция" на МВР. Основанието стана известно по-късно. В същото време протестът срещу задържането му, който спретнаха от ГЕРБ се пренесе към сградата на ГДНП в квартал "Младост". Там арестът на Борисов пък беше посрещнат от заря.

Георги Димитров, NOVA; Булфото; БГНЕС; Димитър Кьосемарлиев

Хронологията

Задържането на Борисов бе съпроводено с обиск в дома му, чиито нощни шкафчета и чекмеджета станаха световно известни покрай снимките с пищова върху тях и набутаните пачки евро и златни кюлчета. В спалнята на експремиерът влетяха 10 ченгета.

По предварителна информация в рамките на мащабната операция бяха задържани и медийният съветник на Борисов-Севдалина Арнаудова, бившият депутат Менда Стоянова и ексминистърът на финансите Владислав Горанов.

Докато се извършваше тараш на различни адреси пък премиерът Кирил Петков отсече в пост в профила си във Facebook: "Няма никой над закона!".

В същото време депутати и симпатизанти на ГЕРБ се събраха в Банкя, за да бранят Борисов, който се намираше в къщата си, така както украинците бранят Мариупол от руските нашественици.

Никола Николов от пресцентъра на партията каза по-рано, че Борисов и другите лица от ГЕРБ не са задържани. "Шокиран съм, че полицията съобщава за задържани преди той да е задържан", възмути се той под възгласите „Оставка“ на останалите симпатизанти, които определиха случващото се като „Рашковщина“.

Гласовитите гардове-доброволци дори направиха жива верига, пречейки на движението на униформените в района и заплашиха, че „утре ще бъдат на площада пред МС“.

По-късно пък адвокатът на Борисов изнесе горещи подробности за ареста му, а на свой ред забегналият в чужбина бивш хазартен бос Васил Божков-Черепа, който обвини някогашната власт в изнудване си приписа спецакцията.

Новината предизивка мълниеносни реакции у нас. В същото време обиколи света.

Борисов е третият бивш държавен лидер на страната ни, който се е озовал в ареста след Тодор Живков и Андрей Луканов.