0

Б ившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е отведен в ГДНП във връзка с мащабна акция на МВР по разследване на Европейската прокуратура. Неговият дом, както и този на медийния му съветник Севдалина Арнаудова са били претърсени, но нищо не е иззето, като адвокатът.

Бившият председател на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова също е в списъка, но тя коментира пред БНТ, че е шокирана от случващото се тази вечер. Обясни, че се намира в дома си в Пловдив и не е арестувана, а е научила от телевизията за всичко. Самата тя няма обяснение и по думите й, няма никаква връзка с еврофондове и европроекти. В началото на февруари Менда Стоянова беше разпитвана в полицията по сигнал на БОЕЦ.

Владислав Горанов не отговаря на телефона си. ЖЕГА: МВР нахлу в чекмеджетата на Бойко (ОБЗОР)

Политическите реакции обаче не закъсняха, като дори депутати и симпатизанти на ГЕРБ направиха жива верига пред дома на Борисов.

"Това, което знам, е от медиите. Българската прокуратура не е уведомявана за акцията в Банкя", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред NOVA. "Следва да обърнете въпросите си към Европейската прокуратура", каза още Милева.  По думите й, когато се извършват действия по неотложност, българската прокуратура следва да бъде уведомена в срок до 24 часа. "Ако ние бъдем уведомени, ще уведомим обществеността за случая", заяви още Милева.

"Това е тайно промъкване посред нощ. Това показва безсилието на това управление. Нямам друго обяснение", заяви Цвета Караянчева от ГЕРБ след ареста на Борисов в Банкя. ,,Днес сме тук, за да покажем, че подкрепяме демокрацията в България и че няма да позволим да бъде потъпкана. Не искам да си мисля, че това ще бъде реалният живот на българските граждани – без съд, без присъда, без заповеди да влизат в къщите на хората'', каза още тя. 

"Защо се арестува лидерът на най-голямата опозиционна партия? Да се каже каква е тази нелегална акция, която се провежда посред нощ. От Руанда ли черпи своето вдъхновение премиерът Петков", попита бившият председател на парламента.

"Това е началото на края на настоящото управление. Ние ще предприемем абсолютно всичко, за да бъде това правителство свалено възможно най-скоро. Това го казвам на Бойко Рашков", заяви Тома Биков от ГЕРБ., който заедно с други членове на партията и симпатизанти се събраха пред дома на бившия премиер Бойко Борисов в Банкя. 

"Към момента Бойко Борисов не е арестуван, извършва се обиск в дома му. По-интересното е защо и кога се случва това. Новата власт показва истинското си лице, а то е озъбено и отмъстително", подчерта Томислав Дончев. И допълни: "Най-големият скандал в една държава е да бъде арестуван министър-председателят. А още по-голям е да се задържи лидерът на опозицията. В момента има риск за това как функционира демокрацията у нас".

"В момента виждаме отново една ПР акция. Аз нямам притеснения. Притеснява ме това, че законите в България все повече и повече не се спазват. Това, което се случва, е безпрецедентно. Показва законите в страната. Не може да се прави по подобен начин обиск", категорична беше и Деница Сачева. 

"Тази акция идва само ден, след като се обяви новата социология, според която ГЕРБ не само наваксва изоставането от ПП, но и е напът да ги изпревари", посочи Георг Георгиев. 

"Към 20 ч. са дошли цивилни полицаи, без коли и са започнали обиск без присъствие на адвокат. Хляб и зрелище - и тъй като хлябът очевидно е скъп, остава само зрелището, защото то е безплатно", посочи Даниел Митов. 

"Целта на Бойко Рашков е една единствена - да изпълни политическата воля на това правителство, с основната идея да се саморазправи с неговия политически опонент ойко Борисов, това няма да стане, нека бъде ясно на всички. всички наши членове и симпатизанти ще бъдат събрани, Няма да позволим беззаконието да властва в страната", заяви бившият здравен министър Костадин Ангелов. 

По думите му вероятно тази полицейска операция е разпоредена от министър-председателят. "Това означава, че това правителство не може да се справи с нито едно задълженията си! Очаквайте много сериозен отпор една по-различна опозиция и много скоро - оставката на българското правителство", допълни Ангелов. 

"Не е задържан. Борисов е в дома си, пред който сме всички ние. Адвокат Менков беше допуснат едва след час, това е грубо нарушение на НПК. В 20 ч. да се започнат такива действия се прави само при тежко престъпление, а няма данни за такова", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, която е с други членове на партията пред дома на Борисов.

"Абсурдно е това, което се случва. Ние се превръщаме в държава, в която важат правилата на Бойко Рашков. Това не е допустимо - лидер на най-голямата опозиционна сила в 20 ч. да е с 10 полицаи в дома му. В момента грубо се погазват конституционни права. Достъпът до защита е такова. Повече от час не беше допуснат адвокат вътре, където се извършват някакви следствия, без да знаем какви са. Не сме говорили с никого, на повечето от колегите са изключени телефоните, добави Атанасова. Членовете на ГЕРБ са се събрали пред дома на Борисов и скандират „Оставка“.

"Опитват се да арестуват Бойко, Менда, Влади Горанов и Севда... Много трудна задача за управляващите, защото заповедта за арест все пак изисква да се състави изречение с подлог и сказуемо...", написа депутатът от ГЕРБ Любен Дилов-син във Facebook профила си тази вечер след новината за арест на лидера на партията. В същото време ПР-ът на ГЕРБ Никола Николов опроверга информацията за задържане и уточни, че се извършва проверка.

В поста си Дилов казва, че това е "чудесен начин да се отклони вниманието от решенията за форсмажора, ние в НАТО ли сме, или не, цените на тока, горивата, олиото и т.н. В селото на въртоглавите всеки ден е панаир!". 

"България се върна във времена, когато се арестуваха министри и премиери. Когато не можеш да се справиш със своята политическа оппозиция- пращаш МВР. ГЕРБ никога не са си позволявали подобни мерзости. Това не е начинът!Това могат да го направят само слаби хора, които не могат да се справят със своите политически опоненти. Уведомили сме колегите ни в Брюксел", посочи евродепутатът Андрей Новаков.

"Това не е законосъобразно, нямат заповед за обиск. Една показна процедура на Рашков. Няма документ", заяви депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Анна Александрова, която пристигна пред къщата на Бойко Борисов в Банкя, където се извършва полицейска акция.

"Само Кирил Петков е над закона", каза още Александрова, визирайки публикацията на премиера във Facebook профила си, който по-рано написа, че никой не е над закона.

"Свидетели сме на безпрецедентен политически реваншизъм, несъвместим с демократичния правов ред! Цялата държавна машина се използва за грозна саморазправа с лидера на най-голямата политическа партия в България. По всичко личи, че вместо да защитава върховенството на закона, с което така гръмогласно парадира, новата власт у нас потъпква принципите и на правото, и на морала. Убеден съм, че европейските институции няма да останат безразлични към случващото се. Защото е в противоречие с ценностите на ЕС. Защото днес атаката е срещу конкретни политически фигури, но утре същите методи могат да бъдат приложени срещу основните права и свободите на всеки обикновен гражданин", написа във Фейсбук евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

"PR-ът на ГЕРБ преди малко спомена името ми в национален TV ефир и обясни, че "днес идват за тях, но утре ще дойдат за нас". Ами не, няма да дойдат. Няма да дойдат, защото не сме крали от еврофондове, не сме уреждали обществени поръчки, не сме търгували с влияние", написа в профила си във "Фейсбук" депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев. 

"Не само това, но от години се борим точно срещу тези практики на ГЕРБ", допълва той. "Румъния вкара две правителства в затвора, а в България дори един клет министър не е осъден. Едновременно с това сме след Румъния по корупция. Истината - Гешев пази Бойко, а Бойко държи Гешев, а отдолу години наред безобразно се злоупотребяваше с власт на всички нива", пише още Мирчев. 

“Много майки съм разплакал… дойде и моят ред.” “Индже”, Йордан Йовков", написа по-късно във Фейсбук Атанас Атанасов от ДБ.

"Задържаха Бойко Борисов два дни преди идването на американския министър на отбраната, който ще иска от България да предостави оръжия на Украйна", написа във Фейбсук лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов по повод ареста на бившия премиер. "Случайно, разбира се. Тепърва предстои да разберем какво точно се случва, има ли арестувани, задържани или Борисов и групата му са просто проверявани в момента. Едно е ясно обаче. Такава акция българският народ очакваше от години. За да му я доставят точно сега, очевидно господарите на държавата ни са изпаднали в доста трудно състояние. И ще се опитват всячески да спечелят доверието на българите", написа Костадинов.

От ДПС заявиха, че следят ситуацията, но няма да коментират все още.

"Продължаваме Промяната към светлия комунизъм! Тежка репресия от страна на милиционера Рашков! В своята тотална некадърност и безпомощност отвличат вниманието на хората с циркове! Който сее ветрове,  ще жъне бури! ОСТАВКА!!!", написа във Фейсбук евродепутатът Асим Адемов.