0

Т ова, което всичко очаквахме се случи, още преди години съм го говорил и за съжаление се оказах лош пророк. И децата знаеха, че трябва да свърши Олимпиадата в Китай и тогава ще започнат тези военни действия. Притеснява ме това, което се случва в парламента, защото две от партиите, не искат да подпишат декларацията, която ние внесохме, защото не искат да пише думата "санкции", аз съм казал на депутатите от ГЕРБ да не подкрепят такава декларация, ако тази дума не присъства. Това каза по време на извънреден брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Не мога да си представя, че когато ЕК обяви два листа санкции, ние се пазарим в парламента дали в декларацията да има думата "санкции". Смятайте докъде сме се довели като лоялен член на НАТО и ЕС. Говоря в множествено число, защото като българин съм част от това, което народът е избрал. Тези хора да ни управляват, а ние да сме опозиция. Полагахме огромни усилия да не се стигне до този конфликт, напомням и усилията на канцлера Меркел, президента Макрон и години наред конфликтът беше в рамките на политиката и Минските споразумения. Както и да се опитват днес да го наричат това, военна операция, инвазия, това си е война и то война с жертви. Искам да питам тези, които се опитват да изкарват това военен конфликт, това е все едно да бомбардират Бояна, Варна, Стара Загора и ние да казваме, че това е някаква си "военна операция". Това е война по цялата територия на суверенна държава. Войната е факт и ние настояваме не само да се приеме декларация, а да бъдем много единни", посочи бившият премиер.

Бойко Борисов даде примери с износ за Украйна и спомена, че те доставките били затруднени в днешната ситуация. "При днешните санкции, наложени от ЕК, ние предлагаме спешно да се направи и да се използва целия експертен съвет на държавата, включително и на опозицията и да се направи план по всичките теми за лекарства, горива и т.н. Вместо да източват хранилището в Чирен, вместо да го напълнят, го източиха, за да си нахранят фирмите. Предлагаме да се направи коридор и за всички българи, за да дойдат насам. Незабавно с декларация трябва да се каже как ще се справим по всички теми във връзка с търговията с Русия и Украйна. Предлагаме подкрепа, единство на нацията и в 21 век доживяхме в мирна Европа да има пак война", коментира той.

В момента се води нещо чудовищно нещо наречено "война". Гинат хора, падат ракети и вият сирени, каза Борисов. Управляващите и президентът трябва да знаят, че могат да имат подкрепа в наше лице, подчерта Борисов. Той припомни, че Радев е хвърлил оставка, когато се е въвеждал "еър полисингът" от нашето небе. За нас е важно да няма разлом, подчерта многократно Борисов. Няма друг начин за демократичната общност освен санкциите, ако Меркел беше канцлер, това нямаше как да се случи. Не може да държиш лидер и цял час да му правиш PCR тест. Затова казвам решителни действия и санкции, за да се спре Москва, това бих направил аз, каза Борисов, като даде примери как се е справял с бежанския поток и с туризма.