0
  • Лидерът на ГЕРБ: Румен Радев раздели нацията
  • Самокритика: Съжали, че не са отвърнали с атака на компроматите срещу тях

Навръх националния празник 3 март лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе на посещение в Котел, точно в момента, когато премиерът Кирил Петков бе на Шипка. 

В Котел Борисов се поклони пред паметта на идеолога на българската революция Георги Раковски, чието родно място е старопланинският град. Експремиерът поднесе цветя и на паметника в центъра на града и посети музея.

  • Лидерът на ГЕРБ: Румен Радев раздели нацията
  • Самокритика: Съжали, че не са отвърнали с атака на компроматите срещу тях

Навръх националния празник 3 март лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе на посещение в Котел, точно в момента, когато премиерът Кирил Петков бе на Шипка. 

В Котел Борисов се поклони пред паметта на идеолога на българската революция Георги Раковски, чието родно място е старопланинският град. Експремиерът поднесе цветя и на паметника в центъра на града и посети музея.

Правителството не носи маски, парламентът не носи маски, а вие сте сложили, отбеляза Борисов, обръщайки се към домакините. "Поздравяваме новия кмет на с.Тича и докато ни изстъргаха ГЕРБ, те продължават да побеждават, честито", коментира лидерът на ГЕРБ.

Иначе той коментира и политически теми. "Толкова много са темите в момента, Радев успя така да раздели нацията, та дори на националния празник, човек трябва да избира място, където да отиде, за да може да говорим за обединение, не за разединение", убеден е Борисов. По думите му днес има агресия, има война, има незаконно нахлуване на територията на Украйна и целият демократичен свят осъжда това. Даде да се разбере, че в същото време не може да забравяме историята си и хилядите загинали - руски, украински, финландски, полски, румънски войници, от целите Балкани.

По думите му вече на Радев не било достатъчно тях да раздели от нацията, а вече цепи и другите партии . И даде примери - БСП, "Продължаваме промяната", "Да,България".

Призивите ни за обединение не се разбрали, а за сметка на това се сбъднали и лошите им прогнози, че ще дойде руменрадевата зима, както тази на Жан Виденов. Пример за това било опашките по бензиностанциите, чудовищния скок на тока и на газа, енергийните носители. Нямало и строителство. Според него кабинетът няма политика. Коментира и отстраняването на Стефан Янев, като напомни, че Радев го е правил два пъти служебен премиер и един път военен такъв. Именно Радев направил и Кирил Петков икономически министър. Тогава служебните кабинет били хвалени непрекъснато по медиите. Заподозря обаче, че всичко може да е заради проект за следваща партия. "Аз винаги съм казвал, че Радев е умен човек и той има много добри съветници и разбира, че тези ще го заведат на дъното", каза той и добави: "Затова трескаво преформатира политическото пространство". Първо разцепил БСП, а сега му трябвало някой да замести ПП. Упрекна кабинета, че няма мерки в нито една сфера.Напомни, че са внесли предложение за компенсации за тока за общини, музеи, църкви, което обаче не се разглеждало от НС. Отново натърти, че инфлацията е чудовищна. Според него отдавана е трябвало да си тръгнат. "Видно е тази аматьорщина", каза лидерът на ГЕРБ. Още на втория месец се "окичили" с оставки, а не на 12-та година. "Докато е мъничка змията, да си отива и да се преформатира това управление. То ще ни завлече на дъното", каза Борисов и добави, че са еманация на корупцията. По думите му са неподготвени за да посрещнат последиците от войната в Украйна и рекордните цени на газа в Европа. Газовото хранилище в Чирен било изпразнено и то в деня, в който започва войната.

"Имаме решения и нямаше да допуснем нито едно от тези неща да се случат. И да не се оправдават с война. От юни миналата година започнаха да скачат горивата. Газът минава през България, АЕЦ "Козлодуй" ни е заредена с ядрено говори", посочи Борисов. Наред с това магистрала "Хемус" е щяла да бъде изградена вече до Велико Търново.

"Получихте руменрадевата зима, защото я искахте. Сега няма оправяне", каза той.

Гласували "за" оставката на Стефан Янев, защото в проект за решение влизали едновременно две точки - тази за оставката и тази за назначаването на Драгомир Заков на поста. "Какво трябваше да направим? - да оставим България без министър по време на война", попита риторично Борисов. "Днес на Шипка Стефан Янев и Кирил Петков могат да се разберат кой на кой е министър", посочи той. Борисов обаче отправи и самокритика. И те имали вина за тази ситуация, защото ги оставили да говорят глупости, да им правят компромати, вместо да ги атакуват още тогава. По думите му проблемът не е в доставките на гориво, а че цените са вдигат и разликата е по 30-40 лв. на резервоар. Критикува Петков, че отново е изпуснал времето да регулира това.

В деня на войната: Сделка с газ посред нощ на половин цена

Иначе на свой ред Делян Добрев съобщи, че в деня, когато започнала войната е извършена сделка с газ посред нощ на половин цена  за 4200 мегаватчаса. Сделката е на 120 лв.на мегаватчаса, а през деня цената е била 220 и 250 лв.Днес цената е на 200 лева за мегаватчаса. На свой ред Борисов определи случилото се като грабеж и го сравни с крадците на коли - нощно време, много добре екипирани. Така според Добрев цената от 1 април на газа ще е брутална, над 50 на сто. А за утре цената на тока ще е рекордна за всички времена. От 1 април нямало един лев компенсация нито за тока, нито за газа и ни чакат рекордни цени. "Виждаме, как за секунди, между 2 и 3 през нощта, продават 4200 мегаватчаса", каза Добрев. Разликата в пазарната цена с тази сделка е около над 400 000 лева - половин милион, заяви  Добрев.

"Виждате, че свидетелите започват да се самоубиват, ходят и паднат. Кой да ги разследва. Нали сега чегъртат само ГЕРБ. И как ни изчегъртаха, пак си бием на изборите", отбеляза Борисов. Добави, че нямат мераци за власт и управление, но  те могат да изкарат държавата от кризата, както 12 години преди това са го правили.

И добави: "Колко беше токът, нафтата, газа, храната, олиото при модела Борисов? И колко е при руменрадевата зима с неговите партийни експерименти? Те не са виновни новото правителство. занаят е да управляващ. Те не могат". И добави, че в негов кабинет, новите във власт биха били най-много зам-.министър. Очаквали са много повече от тях. Паникьосвали са се при всяка криза. Даде да се разбере, че без да искат, заради евроатлантическата им ориентация им помагат и даде пример - декларацията на НС за Украйна. Причината - счупили държавата и сега тя трябва да се събира. "И така като възрожденците, трябва легии да се правят срещу тях", каза метафорично Борисов.