0
  • Лидерът на ГЕРБ готов с решение за ден срещу скока на цените
  • От партията искат спешна финансова подкрепа за животновъдите заради фуража
  • Лидерът на ГЕРБ готов с решение за ден срещу скока на цените
  • От партията искат спешна финансова подкрепа за животновъдите заради фуража

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заподозря чудовищна далавера със зърното и идеята на властта да влезе на пазара на жито и да го изкупи. Борисов бе на посещение във Враца, където посети ферма и се срещна с животновъди и зърнопроизводители.

Те се оплакаха на Борисов, че кабинетът не се грижи за тях и разкритикуваха властта, че не са се намесили на пазара на торове, нафта - основно средство, с които работят, а сега говорят за спекула при олиото. "Не може да кажеш, че трябва да задоволиш продоволствията на народа за сметка на производителите, заяви шефката на врачанската организация на зърнопроизводителите Румяна Ангелова. Земеделците обвиниха властта в популизъм и чакали по 1 месец да заредят с нафта, въпреки уверенията на кабинета, че няма проблем с горивото. Оплакаха, че са пратили ДАНС и полиция да проверяват складовете им за зърно. Една малка част е при тях, а голяма част е при търговците.

Борисов поясни, че при ГЕРБ е нямало спряна нито една европрограма, а сега били нула. Нямало вече 1 година план за възстановяване след 1 година управление на Румен Радев. Даде да се разбере, че се връща времето от 44-та година и този стил на управление. Каква е тази правова държава, при която с устна заповед на министъра да се спира износа, попита той. Най-големият спец в далаверата със зърното по думите на Борисов бил Спецов - шефът на НАП.

"Кражбата е огромна", каза Борисов. По думите му се потиска цената на зърното. Харчили сме около 1,5 млн. тона зърно, а другото е за износ. Така изнасяли, че комисионните влизали само в техните фирми - близки на властта. Втората далавера било при изкупуването, което се планира от държавата. По думите му обаче силозите били при частниците, които ще пазят държавното жито. Заподозря, че част от житото може да изчезне, неясно кой щял да го "окачестви". Житото в складовете ще го изяде гъгрицата. Предупреди, че след 2 месеца започва жътва и идва новата реколта. "Чудовищна далавера", каза той и напомни зърнената криза, когато изнесли житото от държавния резерв. Сега по думите му щяло да стане същото. По думите му пропагандата е страховита. Според него парите от тока и бизнеса ще отидат за покупката на житото. "С чуждата пита правят помен", каза Борисов.

Коментира и казуса защо не избрали шеф на БНБ. Причината - кандидатът на ПП не бил магистър, а бакалавър. Именно затова се опитали да сменят правилата. "Ще правят бакалавър шеф на БНБ. Димитър Радев е най-големият експерт, вместо да го оставят. Сега искат да слагат някакъв бакалавър. Всичко се прави само за постове. Битката е чудовищна.", каза Борисов. "Единственото , което остава да ме арестуват. Грабеж на зърно, грабеж на бизнеса, цени на ток", каза Борисов и добави, че сега услужливо медиите обяснявали, че всичко е следствие на войната, въпреки че цените се вдигат от юни. Напомни, че ако са били ГЕРБ на власт, нямали да позволят да се вдига цената на тока - "Кюмюрът е наш, миньорите са наши".

Не е съгласен с твърдението, че цените на горивото са се успокоили, тъй като на места продължава да е 2,99 лв.

Борисов даде да се разбере, че те биха били готови с решение за един ден относно цените на храните, горивата, зърното, а с неговия екип биха го направили само с по - 2-3 промени в законите. Поясни, че храните са 2 пъти по-скъпи, а горивото - 2 пъти. "Искат да ни оставят само на хляб  - да няма мляко, сирене и да фалират всичко", възмути се лидерът на ГЕРБ. "Тоя Дунчев откъде се яви, та ги жули от сутрин до вечер, но те, БСП, викат: Премиерът ни верва", припомни Борисов скандала в коалицията за горските стопанства, при което ПП обвинява БСП в задкулисие.

"Продължаваме промяната" и БСП в нова схватка за горите и обвинения за задкулисие (ОБНОВЕНА)

Иначе Десислава Танева изтъкна, че имат апел за спешна подкрепа за животновъдите, особено тези, които нямат собствено производство на фураж. По думите й теоретичните схеми да се купи зърно и след това да се освобождават количества за животновъдите няма да са полезни, а вместо това е нужна спешна финансова помощ срещу фактура до появата на новата реколта. От ГЕРБ обвиниха властта, че те са създали хаоса.