0

Б ременна, на 26 години, с тежка комплексна вродена сърдечна малформация, е родила успешно в УМБАЛ „Св. Екатерина“, съобщиха от лечебното заведение.

Бременна, на 26 години, с тежка комплексна вродена сърдечна малформация, е родила успешно в УМБАЛ „Св. Екатерина“, съобщиха от лечебното заведение.

Младата жена е постъпила за раждане в СБАЛАГ „Майчин дом“ на 23 февруари с диагноза Конгенитално коригирана транспозиция на големите артерии с дисплазия на системната морфологично Т-клапа и висoкостепенна ТИ-III ст. От АГ-болницата са преценили, че родоразрешението крие изключително висок риск както за живота на младата жена, така и за живота на плода, и са я насочили към УМБАЛ „Св. Екатерина“.

На 25 февруари пациентката е прегледана от специалист по вродени сърдечни малформации при възрастни и е преценено, че се нуждае от родоразрешение по спешност. Един час след хоспитализацията, под контрола на лекарите от „Св. Екатерина“, акушер-гинеколозите от „Майчин дом“ извършват Цезарово сечение и на бял свят се появява малката Елена.

Бебето е приведено веднага в Неонатологичното отделение на „Майчин дом“, а пациентката е екстубирана и жизнените й показатели са проследени от кардиолозите в УМБАЛ „Св. Екатерина“.

„След като се уверихме, че няма риск за живота й, тя отново беше приведена в СБАЛАГ „Майчин дом“ за по-нататъшно проследяване. УМБАЛ „Св. Екатерина“ има изключително богат опит при бременни с вродени сърдечни малформации. В някои случаи веднага след родоразрешението се налага извършването и на сърдечна операция, но винаги се предпочита това да се провежда на втори етап и да се гарантира минимален риск за пациентките“, казват от УМБАЛ „Св. Екатерина“.