0

Б уферен паркинг за тежкотоварни автомобили ще бъде построен в Русе с отпуснатите от служебното правителство 3 милиона лева. С изграждането му се очаква да се реши проблемът с дългите опашки от камиони, чакащи да преминат Граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“.

Буферен паркинг за тежкотоварни автомобили ще бъде построен в Русе с отпуснатите от служебното правителство 3 милиона лева. С изграждането му се очаква да се реши проблемът с дългите опашки от камиони, чакащи да преминат Граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“.

Паркингът ще е на общински имот, намиращ се в непосредствена близост до бул. „България“, по който минава целият трафик от и за Румъния. Общата площ на съоръжението е 163 декара. Общински служители вече подготвят терена, за да могат строителните дейности да започнат възможно най-скоро.

Според общинската управа ще са необходими още средства за цялостното асфалтиране на терена, затова се обмисля възможността за публично-частно партньорство. Кметът Пенчо Милков ще разговаря с представители на бизнеса, които имат интерес към реализирането на важния проект.

Километричните опашки в района на граничния пункт се превърнаха в нещо обичайно. По данни на Гранична полиция годишно през Дунав мост преминават 867 хиляди тежкотоварни автомобила. 70-годишният мост между Русе и Гюргево все повече се задъхва от нарастващия трафик, тъй като е строен за определено натоварване, което сега е в пъти повече.