0

Б ългария гони двама руски дипломати. Те бяха обявени за персона нон грата. Това стана ясно от думите на говорителя на външно министерство Митко Димитров на брифинг във ведомството. Дипломатите трябва да напуснат страната ни до 48 часа. По-рано през деня от прокуратурата уличиха един руски дипломат, съветник в посолството и български генерал от резерва в нерегламентирана разузнавателна дейност в полза на Русия.

Обвиниха генерал от резерва в шпионаж

Реакциите в НС след разкритите шпиони: От опит да се лустроса имиджа на прокуратурата до упреци за закриването й

България гони двама руски дипломати. Те бяха обявени за персона нон грата. Това стана ясно от думите на говорителя на външно министерство Митко Димитров на брифинг във ведомството. Дипломатите трябва да напуснат страната ни до 48 часа. По-рано през деня от прокуратурата уличиха един руски дипломат, съветник в посолството и български генерал от резерва в нерегламентирана разузнавателна дейност в полза на Русия.

Обвиниха генерал от резерва в шпионаж

Реакциите в НС след разкритите шпиони: От опит да се лустроса имиджа на прокуратурата до упреци за закриването й

Той напомни, че от прокуратурата са уведомили днес външният министър Теодора Генчовка са събрани доказателства за разузнавателна дейност стана на руски граждани с дипломатически статут.

"Те са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическия им статут на територията на Република България“, подчерта Димитров.

В МВнР бе привикан посланикът на Русия Елеонора Митрофанова, за да й бъдат връчени две ноти. Поради невъзможност да се яви, нотите са били връчени на Филипп Воскресенский, дипломат от посолството. С първата нота се уведомява руската страна, че България обявява за персона нон грата двама дипломатически служители на руското посолство у нас.

С втората нота, че МВнР остро протестира срещу публикации на посолството на Руската федерация в информационното пространство през последните дни с обидни квалификации и внушения спрямо Република България и нейните съюзници.

„Тези послания са в пълно противоречие с многократно декларираните от самото посолство и неговото ръководство политика и отношения на уважение и сътрудничество с Република България“, заяви Димитров. България определя използваният от руското посолство език като несъвместим с дипломатическата практика и обществени норми и представляващ недвусмислена обида към  България в качеството ѝ на страна на акредитация. „Настояваме посолството незабавно да премахне въпросните публикации и да поднесе извинения по съответния ред“, посочи още Димитров.