0

Б ългария няма да изпраща изтребители на Украйна. Това заяви говорителят на правителството Лена Борислава във връзка със заявката на Полша да прати самолети.

Държавата ще дава по 40 лв. на украински бежанец. Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев уточни, че в момента на територията на страната има 30 000 украинеца. Те имат време да се регистрират до 31 март за временен статут, за да получат помощта от държавата ни. 

Василев говори и за запасите ни от пшеница. По думите в страната има 3 млн. тона пшеница, а 300 хиляди са в резерв. Кабинетът ще изкупи още 1,1 млн. тон.

 „Не очакваме прекъсване на доставките на газ. Отменяне на мораториума за ток няма да доведе до повишаване цените за битовите потребители. КЕВР ще излезе с ценово решение, но те няма да бъдат по-високи от текущите. Драматични повишения на цените на парното няма да има, повишението ще е в рамките на повишаването цената на газа, не повече”, заяви той.

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова бе категорична, че цена от 5 лева за литър олио в магазините е спекула. "Производствената цена е 2 лева. Сами разбирате, че разликата от 2 до 5 лева не е оправдана печалба, нито е оправдание за повишените цени на горивата”, каза тя.

„Твърдението от днес, че спирането на износа от Украйна и Русия на слънчогледово семе е една от причината за вдигането на цените, в момента имаме 1 млн. и 500 хиляди тона слънчогледово семе, което стига за 4 години и половина производство на олио. Собствениците на слънчогледово семе и олио задържат количества в очакване да се вдигне още цената или да го изнесат, за да го продадат с по-голяма печалба”, допълни вицепремиерът.

„Затова предприемаме мерки като държава. От днес задвижваме КЗК със сигнал за монопол и всички видове проверки. КЗП от няколко дни е на проверки - ще влезем във всеки склад. Агенцията по Стокови борси и тържища ще проверява по складовете и пазарите какво се крие там. Искам да кажа на всички, които се опитват да направят свръхпечалба на гърба на българския народ, че всички институции ще бъдат вдигнати на крак и ще срещнете цялата сила на държавата. Няма да позволим да изнудвате в тези трудни моменти на кризи българския народ”, категорична беше Нинова.

„В постоянен контакт сме с бизнеса - той не е бил прекъсван от месец декември. Към момента няма никакви индикации за намалено налягане по подаването на природен газ. Имаме план, ако има намаляване на газоподаване, по което и да е трасе”, каза министърът на енергетиката Александър Николов.

Той изключи евентуална заплаха пред работата на "Лукойл" и определи случилото се с цените на горивата у нас преди няколко дни като спекула.

Кирил Петков потвърди: Държавата ще плаща по 40 лв. на ден на всеки украински бежанец, потърсил закрила в България