0

О т 24 февруари до 2 март 2022 г. на всички пунктове на българо-румънската граница в България са влезли над 13 500 украински граждани, съобщиха от МВР. Църквата в Несебър вече приюти първите жени и деца, които бягат от трагедията в Украйна. Тя може да приюти общо около 20 души.

Други 4 украински семейства с общо седем деца са приютени в хотел в Слънчев бряг. Много българи желаят да приютят непознати за тях украинци.

В София и Софийският университет "Св. Климент Охридски" започна да настанява бежанци от Украйна в две от своите бази - в Творческия дом в Китен и в част от общежитието на Департамента за информация и усъвършенстване на учители в София. От Софийския университет уточняват, че работят в сътрудничество с Културно-просветното дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи "Родолюбец". Първите бежанци от Украйна вече се настаняват.

Пернишка област също има готовност да осигури легла и подслон за 150 бежанци от Украйна, съобщи областният управител Кирил Стоев. Те ще бъдат настанени в Болницата за долекуване, продължително лечение и рехабилитация в Перник, в кметството в Батановци и в манастири от Краищенското Светогорие. Млекопреработвателна фирма от гр. Земен е обещала да поеме изхранването на бедстващите хора.

Група студенти и преподаватели от Украйна пристигна в Добрич, съобщават от Висшето училище по мениджмънт (ВУМ), което  отваря безвъзмездно вратите на  своето  общежитие за бягащите  от войната. Групата ще получава безплатен обяд  всеки работен ден от седмицата в  заведенията за хранене на ВУМ. Ученици  от две училища, които са под „шапката” на ВУМ , помагат в кампанията на БЧК  за осигуряване на  пакетирани хранителни продукти  за настанените в общежитието.