0

Б ългарската композиторка Пенка Кунева е в екипа, който спечели награда "Грами" на тазгодишната церемония, която се проведе в Лас Вегас, съобщава БНТ. Кунева бе отличена за музиката към филма "Women warriors". Продукцията е посветена на активистки, които се борят за правата на жените. Саундтракът на филма беше номиниран в категория "Класическа колекция". Българката е написала 7 от общо 14 глави.

Самата Пенка Кунева не е присъствала на наградите, тъй като се грижи за болните си родители, които е прибрала в Лос Анджелис. Пръв за успеха ѝ съобщава съпругът ѝ Даниел Шуайгър, редактор на филмова музика, с когото живеят в Лос Анджелис, заедно с дъщеря им Джийни.

Пенка Кунева е сред малкото жени композитори в Холивуд. Работи като композитор и оркестратор повече от 20 години. Кунева е завършила Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София с пиано и Националната музикална академия с теория. През 1990 г. заминава за САЩ със стипендия за обучение по композиция в университета "Дюк". През 1997 г. защитава докторат по композиция в и започва кариера на композитор в Холивуд.

На тазгодишните награди "Грами" триумфира джазменът и ръководител на група Джон Батист. Батист, който е бендлидер в късното шоу на Стивън Колбер, получи 5 статуетки, включително топ наградата - албум на годината за джаз албума си "We Are", вдъхновен от движението "Black Lives Matter".