0

Б ългарските кандидат-студенти напират да следват висше в Италия и Нидерландия. Ръстът на желаещите да получат образование в Ботуша е 56%, а за университетите в Страната на лалетата - 35%. Това отчете Николай Христанов, мениджър „Висше образование“ в „Интеграл“. „Има между 13 и 15% повече кандидати спрямо предходната кампания. Причините са различни, но обстановката влияе много. Пандемията наближава своя край и много университети се връщат към физическо обучение“, обясни експертът пред „Телеграф“. По думите на Христанов на фона на общия ръст има около 40% спад на желаещите да следват в университет във Великобритания спрямо учебната 2021/2022-ра.

Така висшето на Острова изпадна от топ 3 на най-търсените дестинации за предстоящата учебна година. Най-желана от кандидат-студентите е Нидерландия, следвана от Германия и Австрия. Христанов обаче уточни, че ситуацията може да се промени, защото приемът в голяма част от страните в Западна Европа продължава. Крайният срок за кандидатстване в Нидерландия за програмите, които не са с лимитиран прием, е 1 май. С изключение на психология, компютърни науки и инженерство, архитектура и бизнес администрация в някои академични университети, за останалите специалности приемът за академичната 2022-2023 г. в Страната на лалетата все още e отворен. Сред специалностите най-много кандидат-студенти продължават да привличат направленията бизнес, икономика, финанси, следвани от компютърни и инженерни науки, дизайн, медии и комуникации и хуманитарни науки.

Гимназистите, които все още не са избрали своята специалност, могат да посетят изложението „Световно образование - Пролет 2022“, организирано от „Интеграл“. В него ще се включат над 45 образователни институции от 13 държави в Европа. Американски университети са представени чрез свои филиали в Австрия, Германия, Гърция. За първи път със собствен щанд присъства и известната немска служба за академичен обмен DAAD. Тя е независима институция, подкрепяна и финансирана от германското федерално правителство, която представлява 365 университета в Германия. В събота, на 26 март, изложението ще се проведе в София от 10.00 до 17.00 ч. в хотел „Балкан“, а след това ще продължи в Пловдив, Бургас и Варна.