0

Д ецата на украинските бежанци ще могат да посещават училища и детски градини в морската столица, съобщи директор на РУО-Варна, Ирена Радева.

Децата на украинските бежанци ще могат да посещават училища и детски градини в морската столица, съобщи директор на РУО-Варна, Ирена Радева.

В момента, в който украинските граждани подадат заявление за статут на бежанец, те получават личен номер на чужденеца и до 2-3 дни след това децата могат да са ученици в българската система на образование, обясни Радева. На сайта на РУО-Варна са обявени телефони, на които могат да се консултират украинските граждани. Родителят или попечителят на детето със статут на бежанец може да подаде заявление за прием в държавните и в общинските детски градини и училищата във варненска област. Децата се насочват в най-близкото училище или детска градина, според мястото на настаняване на украинските граждани, уточни Радева.

Децата се приемат над държавния и училищния прием, което означава, че приемането им не зависи от броя на децата в съответния клас в училището или групата в детската градина или ясла, посочи още Радева. Това, което е важно за детските градини е необходимостта от медицински документ с имунизационен картон, в които да са описани съответните имунизации от раждането на детето. В повечето случаи те носят подобен документ или им се изпраща сканиран от техни близки.

Без такъв документ обаче детето не може да влезе в българско училище или градина. Предпазната мярка е заради върлувалата доскоро в Украйна епидемии от полиомелит (детски паралич) и затова дете без ваксинация няма да бъде допуснато. Когато детето бъде насочено към дадено училище, там се прави комисия, която преценява нивото му на знания и го насочват към съответния клас, обясни още Радева. Обучението ще се осъществява на руски или английски език. Ако родителя изяви желание, може да се организира обучение по български език на съответното дете. В хотелите на „Златни пясъци“, където има компактно настанени групи емигранти, учители от ОДК-Варна организират за децата занимания по интереси. Така ще се опитаме да им помогнем да се отърсят от това, което са преживели в Украйна, посочи още Радева.