0

Г радушки ще ни бият днес и утре, а предстоящата седмица ще затвърди усещането за същинско лято, сочи прогнозата на синоптиците от НИМХ.

С оранжев и жълт код за опасни метеорологични явления са маркирани всички области на запад от Разградско в Северна България плюс Софийска и Кюстендилска област. Най-сериозен е рискът в Софийско, Врачанско, Плевенско, Ловешко и Габровско.

Валежи

Утре се очаква валежите и градушките да продължат, като на места те може да се очаква да бъдат интензивни по количества и скорост на вятъра. Това обаче ще бъдат по-скоро локални явления, отколкото генерална картина за страната. В понеделник и вторник предиобедите ще се характеризират с устойчиво слънчево време, докато следобед могат да се очакват краткотрайни локални превалявания.

Жега

Температурите в началото на седмицата ще се повишат, като максималните ще бъдат между 24 и 29 градуса. След сряда обаче те на много места ще преминат над 30 градуса, където се очаква да останат и до края на седмицата. Вероятността за валежи ще намалява с всеки изминал ден след първите работни дни.