0

В сички българи, които заявят желание за евакуация, ще могат да бъдат изведени от Украйна и след като там вече няма български дипломати. Това коментира пред Нова телевизия външният министър Теодора Генчовска . По думите й това ще бъде направено в сътрудничество с представителствата на нашите партньори, работим с държави от ЕС и НАТО

Всички българи, които заявят желание за евакуация, ще могат да бъдат изведени от Украйна и след като там вече няма български дипломати. Това коментира пред Нова телевизия външният министър Теодора Генчовска . По думите й това ще бъде направено в сътрудничество с представителствата на нашите партньори, работим с държави от ЕС и НАТО

Операцията по евакуацията на българите с последните 4 автобуса от Киев е преминала успешно и те вече са на територията на Молдова. Имало е двама души, които са били и с украинско гражданство, и са върнати от границата заради обявената там мобилизация.

Евакуираме 200 човека от Киев и 130 от Одеса (ВИДЕО)

По думите й територията е много голяма и има единични случаи на хора от откъслечни места, които се опитват да групират . Според нея обаче бройката вече драстично намаляла.

Генчовска увери, че ситуационният център към външно министерство работи непрекъснато - 24 часа в денонощието, всички телефони са активни и могат да бъдат евакуирани българи и от Киев, и от Харков. 

"Обсъжданите санкции срещу Русия са единствено и само в рамките на ЕС", обясни още външният министър.