0

Н а 16 март 2022 г. от 17,00 ч. в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик, ул. ,,Отец Паисий“ № 8, ще бъде открита изложбата на Регионален етнографски музей – Пловдив „Чудният свят на тракийката“.

На 16 март 2022 г. от 17,00 ч. в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик, ул. ,,Отец Паисий“ № 8, ще бъде открита изложбата на Регионален етнографски музей – Пловдив „Чудният свят на тракийката“.

Изложбата разкрива света на жените в Тракия, техния микросвят, обреди и обичаи, загатва за техните блянове и копнежи от люлката, та до дълбоки старини. С раждането започва житейският кръговрат и завършва със смъртта – все етапи, в чиято основа е жената.

Жената е продължителка на рода, тя стопанисва и създава уюта в дома, тя възпитава и се грижи за „челядта“, тя предава опита си на своите дъщери във всяко едно отношение. Тя е тази, която създава и следва традицията. Изложбата проследява най-важните етапи в живота на жената: раждане, моминство, годеж – сватба, майчинство, жената като баба. Във всеки един от тях има строго определени дейности, които тя има и може да изпълнява. Момата не може да върши ритуалите, характерни за женената вече жена, както и тя не може да навлезе в полето на бабата. Облеклото и украсата също показват социалния статус на жената – дали е девойка, омъжена жена, вдовица или баба. Целта на изложбата е да покаже специфичните обичаи, вярвания и ежедневен бит на жената от нашия район. Така много от посетителите могат да възродят детските си спомени, по-младите да си припомнят разказите на своите баби, а най-малката публика да се запознае с българските традиции.

Посетителите ще могат да видят също така облекла и накити от Тракия с характерна символика. За най-малката публика е предназначена интерактивна част с въпроси, чиито отговори ще бъдат пръснати като закачки из музея.

Изложбата може да бъде посетена до 31 май 2022 г. в работни дни от 9,00 до 17,00 ч. Телефон за връзка и заявки: 034/44 57 19.