0

Л екарства, храни, дрехи и вещи от първа необходимост на стойност 20 000 евро ще заминат до два дни от Сливен за побратимения украински град Тернопол, решиха на извънредно заседание местните старейшини.

Лекарства, храни, дрехи и вещи от първа необходимост на стойност 20 000 евро ще заминат до два дни от Сливен за побратимения украински град Тернопол, решиха на извънредно заседание местните старейшини.

Дарението е в отклик на получено писмо от кмета Сергий Недал през миналата седмица. В него е била отправена молба за отпускане на средства в евро, за снабдяване на цивилното население, вкл. и приходящи бежанци от централната и източната част на Украйна. Това са предимно майки с деца и възрастни хора..

„Това е първата пряка молба за помощ, която ни е поискана от побратимен град и вярвам, че в такъв момент трябва да действаме. В тази връзка се свързахме с българското представителство на „Каритас“, които имат представителство в Тернопол. Те се ангажираха да придвижат средствата по предназначение, така че да бъдат използвани за хуманитарни нужди на жителите на Тернопол и пребиваващите там бежанци“,коментира кметът на Сливен Стефан Радев.

В хода на извънредното заседание бе решено общината да предостави за срок от 3 месеца две обзаведени жилища от фонд „Резервен“ на бежанци-граждани на Република Украйна или български граждани, живеещи там, пострадали от военните действия. Всички консумативи във връзка с ползването им, ще бъдат за сметка на общината..

„Няма човек по света, който да не иска военните действия да приключат, независимо от причините за тази ситуация. Основната тежест поемат хора и от двете страни на границата. Съчувстваме на всички, които понасят ударите“, заяви по време на сесията кметът Радев.

На заседанието бе взето решение част от спортната зала „Васил Левски“ да се използва за изграждането на ситуационен бежански център  по молба на областната администрация. Целта е да се координира дейността на институциите, ангажирани с посрещането и настаняването на бежанците, които са временно пребиваващи в Сливенска област.