0

В икове за оставка се чуха от дясната половина на пленарната зала в парламента, след като председателката на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова осъди остро ареста на лидера на партията Бойко Борисов. Това се случи след произнасянето на Софийски районен съд, според който задържането на бившия премиер е незаконно. 

“Уважаеми борци за справедливост”, обърна се иронично Атанасова към управляващите, но те напуснаха залата демонстративно. По думите ѝ МВР е потъпкало практиката на Европейския съд по правата на човека. Тя цитира мотивите на съда,  според които няма никакви годни писмени или гласни доказателства, че Борисов е осъществил състав на престъпление.


“Сега ще искате да закриете и Софийски районен съд ли”, заяде се народната представителка, тъй като днес управляващото мнозинство закрива Спецправосъдието с гласовете си на второ четене на Закона за съдебната власт. Тя попита присъстващата министърка на правосъдието Надежда Йорданова как ще покани европейския главен прокурор Лаура Кьовеши отново и как ще я посети, след като властта е извършила незаконен арест с “неграмотна заповед” за тази цел. 

Тя каза, че вътрешният министър Бойко Рашков освен незаконния арест, е извършил и репресия на българските медии. 

Обърна се и към министър-председателя Кирил Петков, като посочи, че никой не е над закона. Реплика, използвана от самия него, веднага след ареста на Борисов. Атанасова заяви, че премиерът е поел отговорната позиция “по силата на някакви стихии”. “Призовавам ви като минимум да не правите нищо повече, още по-добре е да не говорите повече, а най-добре ще бъде отново да се върнете към търговията на дребно, Оставка аматьори!”, отсече депутатката. 

Мирослав Иванов от ПП пък ѝ напомни, че решението на СРС подлежи на обжалване. 

Искрен Митев от същата парламентарна група отвърна на Атанасова, че стихията, довела на власт Кирил Петков е надеждата на българските граждани за справедливост.