0

Д ворът на болница "Лозенец" е най-подходящ за изграждане детска болница. Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на брифинг по повод изграждането на детска болница. Дворът разполагал с над 160 декара терен, на който може да се строи и се намира в Южния парк. По думите на Кацаров изграждането на детска болница на този терен е заложено в Плана за възстановяване и устойчивост. 

Според здравния министър старият проект за изграждането на детска болница, подготвен от предходното правителство, не може да бъде изпълнен и остава единствено да бъде прекратен. "Не може, защото сградата, която е трябвало да бъде обект на реконструкция и ремонт, не е била в Устройствения план от 2011 година. Това не позволява издаване на виза на проектиране, тоест практически не може да бъде реализиран", обясни Кацаров. 

Пред МЗ стои още един въпрос - как да бъде ускорен строежът. Според най-оптимистичните варианти болницата трябва да бъде завършена най-малко след 5 години. "Затова преценихме, че в тази ситуация най-правилно е да реорганизираме Правителствена болница. За да може децата да се преместят там, където условията са много по-добри. Трябва да кажа, че този въпрос беше обсъждан в пленарната зала на предишното НС. Всички партии подкрепиха концепцията Правителствена болница да не се използва само за депутати.

Относно медиците, които са изразили опасения, че болница „Лозенец” ще загуби университетския си характер, министърът обясни, че концепцията на МЗ не е такава. „Важно е тя да запази многопрофилния си характер. Аз лично дадох уверение на ректора на Софийския университет, че нашата цел не е да премахваме обучителния процес, а да го надградим. При малкия брой пациенти, които обслужва болницата, казус е колко добре се обучават студентите”, коментира д-р Кацаров.

Той засегна и темата за извършените трансплантации в болницата и подчерта, че от МЗ държат тази дейност да се развива и да продължи, за да могат да се правят трансплантации и на децата. Според здравния министър детската болница ще привлече повече хора към болница „Лозенец”.


Сагата с Националната детска болница, продължава повече от 40 години. През 1978 година е направена първа копка на територията на Александровска болница. Межди 1986 и 1987 започва изграждането на грубия строеж. През 1993 се доизгражда до сега съществуващата конструкция. Предишното правителство на Бойко Борисов реши сградата да бъде съборена и на нейно място да бъде построена друга, но това така и не се случи. 

Решението на Кацаров предизвика недоволство у лекарите в болница "Лозенец", които излязоха на протест.