0

П о покана на министър-председателя Кирил Петков на 24 и 25 януари на официално посещение в София ще бъде посрещнат премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. В рамките на визитата ще се проведе и съвместно заседание на правителствата на двете държави, съобщават от правителствената служба.

Официална церемония по посрещането на министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски ще се състои в понеделник, 24 януари, от 16.00 ч на площад

„Св. Александър Невски“. Двамата премиери ще положат венци пред Паметника на Незнайния воин.

Съвместното заседание на правителствата на Република България и Република Северна Македония ще се проведе във вторник, 25 януари, в резиденция „Бояна“.

Миналата седмица, на 18 януари, се състоя първата среща между двамата премиери в Скопие. След нея Петков заяви, че е постигнат огромен напредък в отношенията между двете страни. Той обяви още, че ще бъде направена самолетната линия София-Скопие, която да заработи до два месеца. 

По-късно от МС съобщиха, че двете правителства ще проведат съвместно заседание на 25 януари, вторник в Резиденция „Бояна“ в София.

В рамките на събитието министър-председателят Кирил Петков и премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски ще разговарят на четири очи, ще се проведат встъпително и същинско пленарно заседание на делегациите на двете страни.

Паралелно са предвидени заседания на четирите работни групи, сформирани в областите:  икономика, търговия и иновации; инфраструктура, транспорт и свързаност; европейско сътрудничество – зелен преход и дигитална трансформация, и върховенство на закона; култура, наука и образование и младеж.

Среща ще имат също съпредседателите на Съвместната мултидисциплинарна комисия между България и Северна Македония по историческите и образователните въпроси.

В края на съвместното заседание на двете правителства ще бъдат подписани двустранни документи, след което министър-председателят Кирил Петков и премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски ще дадат съвместна пресконференция за представителите на медиите.

В рамките само на една седмица това ще бъде второто значимо събитие за двустранните отношения на София и Скопие. След посещението на министър-председателя Кирил Петков в Скопие на 18 януари, утрешното съвместно заседание на двете правителства е още една ключова стъпка за утвърждаването на новия диалог между България и Северна Македония.

След като със заповед на премиера Петков от българска страна бяха сформирани четирите работни групи, утрешните ресорни срещи с участниците от Скопие ще дадат възможност да бъде внесен допълнителен прагматизъм в двустранните разговори.

Чрез активната им дейност през предстоящите месеци ще бъде дадена повече публичност на ползите за гражданите на България и на Република Северна Македония от задълбочаването на двустранното сътрудничество, както и ще бъдат постигнати реални резултати от взаимен интерес.