0

С амолетната линия София-Скопие ще бъде реалност. Поехме ангажимент до 30 дни да имаме точните специфики, а до 60 дни линията ще бъде работеща. Това заяви премиерът Кирил Петков на брифинг с новия министър-председател на Северна Македония Димитър Ковачевски.

По думите му след тези 60 дни ще пътуваме от София до Скопие за 20 минути.

Колегата му Ковачевски изтъкна, че Северна Македония е изпратила нота до ООН, в която уточнява, че името Северна Македония засяга само страната, а не и географската област. Така България вече ще използва краткото име Северна Македония вместо Република Северна Македония, както бе досега.

„В нея изрично се потвърждава, че и двете имена са еднакво валидни и се потвърждава липсата на каквото и да е отражение върху териториалната цялост на България“, каза той.

На въпрос дали двамата премиери са обсъдили антибългарските надписи "Български фашистки окупатори", Петков заяви, че са "обсъждани всички въпроси".

На 25 януари ще имат правителствена среща и ще се сформират работните групи. Те ще работят заедно и ще предложат съвместни действия.

Петков заяви, че работните групи ще се срещат с ясни цели, с ясни резултати, а не само политически изказвания всяка седмица.

Той подчерта, че със срещата днес са издигнали още повече добросъседските отношения. По думите му те вече ще се измерват в реални резултати. 

Петков посочи, че са се фокусирали върху общите неща и възможности за обогатяване. „Голям оптимист съм за съвместните ни действия“, каза той.

За евроинтеграцията на Северна Македония Ковачевски заяви, че към работните групи ще има такава по въпроса за членството им в ЕС. По отношения на езика той заяви, че България го е признала и той е официален.

Петков подчерта, че в договора за Добросъседство била ясно разяснена темата с езика. За реабилитация на жертвите на комунистическия режим Петков заяви, че са го обсъдили и са препотвърдили позицията на България. Но осъзнали, че тези специфични въпроси ще бъдат в различно измерени, когато бъдат поставени на равно с другите работи групи. „Фокусът трябва да бъде защо нашите две държави трябва да имат това добросъседство, а не само проблемите, които са там и трябва да бъдат решени“, завърши Петков.