0

Н амалява заболеваемостта от COVID-19, като днес за първи път  настанени в интензивни отделения паднаха под 500. Но не можем да кажем, че сме приключили с пандемията. Това констатира пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той посочи, че на двуседмична база спадът на заболеваемостта е 48%, "което е значителна цифра.

Намалява заболеваемостта от COVID-19, като днес за първи път  настанени в интензивни отделения паднаха под 500. Но не можем да кажем, че сме приключили с пандемията. Това констатира пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той посочи, че на двуседмична база спадът на заболеваемостта е 48%, "което е значителна цифра.

Според доц. Кунчев в действителност няма нужда да се говори за коорнавируса от сутрин до вечер, но трябва се " деескалират" мерките внимателно след анализ, за да не допусне възвръщане на вълната. Трябва да имаме и готовност да сме по-ефективни при появата на нов щам или нов причинител. 

"Никой не трябва да си въобразява, че това, че няма мерки, ни освобождава от задължението за повишаване на имунизационния обхват, за да бъдем страна, в която всеки ще дойде без страх. Трябва да продължаваме да убеждаваме хората колко ваксинирането е важно за обществото", обясни още главния държавен инспектор. По думите му  Министерството на здравеопазването е приело комуникационна стратегия за национална информационна кампания за ваксинирането. И тя предстои да започне скоро. Той отчете факта, че ефектът от нея няма да е желания заради забавянето във времето и вече формираното мнение по въпроса у хората. "Но по-добре късно, отколкото никога", отбеляза той. 

"Не си правя илюзии, че хората не са уморени от мерки и говорене за вируса. Но нямаме друг път, освен да повишим имунизационното покритие, за да предотвратим нежелани изненади през есента", каза още доц. Кунчев. 

Главният здравен инспектор посочи, че най-големият фал, който е допуснат, е позволяването на говорене на неистини и спокойното разпространяване на фалшиви новини, което е объркало съзнанието на хората. 

Той заяви, че коронавирусът се връща към нормалните характеристики на един респираторен вирус и това е видимо:  "Циркулация ще има. И преди появата на този коронавирус в нашето общество циркулираха 10-15 други коронавируси. И те предизвикваха толкова леки заболявания, че ги хващахме само при вирусологични изследвания и то по-скоро с научна цел... Две години и половина са достатъчно дълъг период да надделее човешкият имунитет и да очакваме нов патоген".