0

У крайна е предоставила списък с продукти от първа необходимост, съобщиха на брифинг от МВнР. Украинските власти са изразили своята нужда от дрехи, детски консумативи, питейна вода, продукти и строителни материали. Информацията е разпратена на българските министерства, които да реагират и да окажат съдействие. 

Украйна е предоставила списък с продукти от първа необходимост, съобщиха на брифинг от МВнР. Украинските власти са изразили своята нужда от дрехи, детски консумативи, питейна вода, продукти и строителни материали. Информацията е разпратена на българските министерства, които да реагират и да окажат съдействие. 

Българската страна ще организира и хуманитарен коридор, в който ще изпрати продукти на българските граждани в Украйна и ще прибере у нас, желаещите да напуснат Украйна.

363-ма българи са поискали да бъдат евакуирани от Киев и 150-ма от Одеса. Планира се това да стане с 4 автобуса от Киев и 3 от Одеса. Всеки момент около 130 души ще тръгнат от Одеса към България. В момента има и хора, които са настанени в българското посолство в Украйна, сред тях са екип на голяма телевизия и 4-ма граждани. Инструкцията на правителството е да не се отказва помощ на българските граждани.

Относно евакуацията зам.-външният министър Ирена Димитрова заяви, че се работи с тясно сътрудничество с посолствата на Румъния, САЩ, Великобритания и Украйна, за да се осигури бърз и безпрепятствен достъп. „Информирали сме тези посолства през кои точки смятаме да се премине с българските автобуси с наши граждани, за да имаме съдействие при необходимост”, посочи още тя. В допълнение във вътрешен план МВнР работи с министерствата на отбраната и транспорта, както и на иновациите и растежа. 

"От месец назад Ситуационният център на МВнР е предприел редица стъпки, за да информираме българските граждани за ситуацията в Украйна. (...) Нашите консулски служители съдействат на всички български граждани без редовни документи за самоличност. Издават се временни паспорти, за да могат да се приберат до България. Всички възможни мерки са взети“, увери директорът на Ситуационния център Антон Марков.

Министерството на външните работи строго осъжда военните действия в Украйна и оказаното съдействие от Беларус и призовава Руската федерация да се оттегли, посочи заместник-външният министър Ирена Димитрова. Тя подчерта, че това е грубо погазване на международното право и акт на агресия срещу независима държава. От ведомството изразяват позицията за зачитане на суверенитета и целостта на Украйна. "Тази позиция беше комуникирана с руската страна. Вчера беше извикан руският посланик и уведомен от зам.-министър Васил Георгиев“, каза Димитрова.

Тя посочи, че до последно България, заедно с НАТО, ЕС, САЩ, е настоявала за диалог, но Русия е избрала друг път. 

В знак на солидарност с Украйна, сградата на МВнР ще бъде осветена в цветовете на знамето на държавата в 19 ч. тази вечер.