0

Р азмерът на минималната работна заплата ще бъде във фокуса на разговорите между държавата, бизнесът и синдикатите днес. Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно заседание, за да обсъди предложението на Министерския съвет минималната работна заплата да стане 710 лева от 1 април.

Предложеното увеличение от кабинета е с почти 10%. Друга важна тема са компенсациите и помощите в условията на пандемията и заради последиците от войната в Украйна, а именно продължаване на мярката 60/40 до 30 юни и други.

Междувременно пък президентът Румен Радев ще се срещне с президента на Полша Анджей Дуда. Само преди няколко дни двамата обсъдиха в телефонен разговор произтичащите от войната в Украйна рискове пред нашия регион и милионите хора, търсещи спасение от конфликта. Още тогава Радев отправи покана към своя полски колега да посети страната ни в близките дни за задълбочаване на диалога на най-високо равнище, двустранното партньорство в области от взаимен интерес и сътрудничеството в сферата на отбраната.

Над 2 милиона са вече потърсилите убежище на полска територия украинци. Полша и България са страните с най-голям поток на украински бежанции.