0

Г ЕРБ призова за единство по темата с Украйна. Освен декларация в НС, да се направи и план за действия по всички сфери при затруднения на доставки на стоки, като за целта да се използва и експертния потенциал на опозицията. Наред с това да се направи коридор за всички българи, които искат да бъдат изведени от Украйна. Това стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден брифинг в централата на партията.

Радев след спешната среща на Дондуков 2: Няма пряка военна заплаха за сигурността на България (ВИДЕО)

Петков от МС: Работм много оперативно, да не всяваме паника (ВИДЕО)

ГЕРБ призова за единство по темата с Украйна. Освен декларация в НС, да се направи и план за действия по всички сфери при затруднения на доставки на стоки, като за целта да се използва и експертния потенциал на опозицията. Наред с това да се направи коридор за всички българи, които искат да бъдат изведени от Украйна. Това стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден брифинг в централата на партията.

Радев след спешната среща на Дондуков 2: Няма пряка военна заплаха за сигурността на България (ВИДЕО)

Петков от МС: Работм много оперативно, да не всяваме паника (ВИДЕО)

"За съжаление се оказах лош пророк. Говорил съм го отдавна, че военните действия ще започнат след Олимпиадата. Критикувал съм правителството и президента, но те реагираха правилно", каза той и този път похвали властта. 

Въпреки това е притеснен, че две парии в НС не искат да подпишат общата декларация. Причината - заради думата санкции в нея. Той не посочи за кои две формации става дума. Дал е обаче заръка на ГЕРБ да не слагат подпис под декларацията, ако думата санкции срещу Русия изпадне от текста и изрази съжаление до къде сме стигнали у нас, "Ние се пазарим НС дали в декларацията да има думата санкция", каза той.

Борисов даде да се разбере, че конфликтът в Украйна не бива да се омаловажава и да се определя като военна операция, тъй като това си е война и дори има жертви. 

"Ние не само настояваме за декларация, а да бъдем единни'", каза Борисов и изреди какви загуби ще понесе в икономиката България от спирането веригите на доставки от Украйна и Русия през ЕС. Българя по думите му изнася за Украйна горива, лекарства, пластмасови изделия, а за сметна на това внасяме жп локомотиви, дърво, захар, мазнини, хартия, картон, мебели.Наред с това стокооборотът между ЕС и Украйна е над 20 млрд. стокооборот, а в момента заради кризата целия въздушен трафик минава през България.

Именно затова предлагат  спешно да се направи анализ с целият експертен потенциал на държавата с план за действие за доставка на лекарства, горива, храни, как ще работи икономиката, металургия, хранителна промишленост,как ще се работи и в банковата система и финансите, вместо да се крадат милиони от хранилището в Чирен, което по думите му в момента е на 20 % пълно.

Относно идеята им за коридор за българите в Украйна, той поясни, че само в Одеса са над 130 000. Много хора се се обадили в централата на ГЕРБ с готовност да предоставят домовете си при евентуална бежанска вълна. "Дипломацията трябва да продължи да работи, защото гинат хора. Цялата щета ще дойде в Европа. Ще последва обедняване, смята лидерът на ГЕРБ.

Борисов е сигурен, че ако на власт е била още канцлера Ангела Меркел, това нямало да се случи. Аргументът му - била силен лидер. Вместо това сегашния канцлер бил държан часове за PCR тест преди срещата му с Путин, което по думите на Борисов било показателно. Гледал на живо изявлението на Путин за Украйна, който по думите му демонстрирал сила и агресия. И още тогава било ясно, че дипломацията няма да сработи. Според него ако дипломацията не сработи мигновено, това се отразява на всички и сравни ситуацията с футболен мач, когато даден играч получава червен картон. Според Борисов трябва да се вземат решителни действия - чрез санкции и чрез дипломация. Даде да се разбере, че ако бил той срещата с лидерите по темата Украйна щяла да бъде във Варна, както тази преди няколко години за Турция с президента Еродган.

Наред с темата Украйна, Борисов опроверга премиера Петков за твърденията му,че близо 12 г, нищо не било направено за газовата връзка с Гърция. Борисов напомни, че строежът й е започнал през май 2019 година. Показа  снимки с тогавашния премиер Алексис Ципрас и се пошегува, че не си е позволил да реже никой от снимките, визирайки гафа на Петков с изрязването на македонския премиер  Димитър Ковачевски от снимката с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.