0

Н астоящото управление няма потенциал дори за навременни и целенасочени реакции. Това заявиха в своя декларация депутатите от ГЕРБ-СДС.

Настоящото управление няма потенциал дори за навременни и целенасочени реакции. Това заявиха в своя декларация депутатите от ГЕРБ-СДС.

"Още по време на служебното правителство, ние предупреждавахме за ръста на цените на електроенергията, както и за рисковете, пред които той ще постави българската икономика. В отговор получихме отказ фактът на растящите цени на електроенергията да бъде включен в актуализацията на бюджета за 2021 година под формата на компенсации за бизнеса и потребителите на промишлен ток. В първите дни на настоящия парламент ние предложихме конкретно решение, което да компенсира българския бизнес за увеличаването на цената на тока на сто процента, като взехме предвид, че страната ни е производител и дори износител на електроенергия и може да си позволи това. Резултатът е, че и до днес нашето предложение все още не е подложено на обсъждане и гласуване в пленарна зала, а правителството и управляващото мнозинство не са в състояние да предложат и вземат свое решение, което да даде адекватен отговор на тази криза.”, пишат в декларацията от ПГ. Според тях обаче кризата с цената на електроенергия е прераснала в мащабна ценова криза, която е извън контрола на управлението.

Те още веднъж отправиха критика към властта, тъй като по техни думи тя бездейства. По отношение на войната с Украйна пък от ГЕРБ твърдят, че вместо бързи решения, управляващото мнозинство е генерирало правителствена криза, приключила със смяната на министъра на отбраната.

В отговор на позицията на втората по големина парламентарна група, министър-председателят Кирил Петков заяви пред журналисти, че от ГЕРБ работят “всеки час от първия час на това правителство” против кабинета. По думите на премиера те се страхуват от новото управление, тъй като въпреки кризите, то успява да работи целенасочено “да достигне до хората, които са били част от голямата корупция в България”. Петков подчерта, че голяма част от тях са от ГЕРБ.

“Те нямат време и трябва да правят всичко възможно, за да не се стигне до съд и европейска прокуратура”, завърши той.