0

П ремиерът Кирил Петков направи ретроспекция на горещите теми от последните седмици. Пред bTV министър-председателят говори за войната в Украйна, резерва ни от гориво и вътрешната ни политика.

Петков увери, че няма да опасност от война в България и населението трябва да е спокойно. Като най-голям риск за страните от конфликта между Русия и Украйна, той определи ядрените им централи. "Когато видяхме сградата в техния АЕЦ горяща, това директно беше заплаха върху нашата сигурност. Риск с ядрените централи на Украйна е номер 1 като потенциална щета за българското население", коментира премиерът.

Именно заради това Министерския съвет е отпуснал средства за йодни таблетки, но изтъкна, че няма нужда от паника. 

България ще постави и фургони на границата, в които ще се подготвят документи на бежанците от Украйна и ще се насочват къде да отиват.

Той припомни, че държавата ни ще отпусне по 40 лв. на всеки бягащ от войната за подслон. Парите ще се дават и на тези, които вече са пристигнали.

Петков не успя да отговори директно колко пари струва хляба, а лаконично отвърна "зависи от хляба". Премиерър разкри, че изкупуваме огромни количества пшеница, така че да не поскъпва хляба и да сме заредени до 2023г.

При истинска криза резервът ни от горива пък ше стигне за 90 дни. 

За президента на Украйна Володимир Зеленски Петков каза, че е показал лидерство и как въпреки всички обстоятелства не го е страх. 

На въпрос какво помощ е искал Зеленски от България, Петков каза "всякаква възможно подкрепа". В разговора си с него Петков уверил, че към Украйна вече пътуват 8 камиона с медикаменти и всякаква хуманитарна помощ.

Относно това дали ще изпращаме самолети и военна техника на Украйна, министър-председателят каза, че нямало такова нещо. Петков определи като "хибридна атака" появилата се информация, че даваме 17 самолета на Украйна.

Министър-председателят изненада с това, че не знае колко точно летящи самолети имаме. "Фалшива новина е, че ще изпратим 17 самолета. За мое огромно съжаление нямаме този брой самолети, летящи, не мога да дам точна цифра", каза Петков.

Обитателят на "Дондуков" 1 коментира и махането на Стефан Янев от поста военен министър. Той определи назначаването му като "грешка". Също така бил изненадан от новината, че ще прави партия. 

Друга тема, която беше засегната е отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. "Всеки ден, в който България се събужда с този прокурор се чувствам, че сме изостанали с един ден от това, което искаме да бъдем", каза Петков. 

От народа той търси прошка за това, че нещата не се случвали с темпото, с което искал. "Няма решение, което да съм взел под влияние на нечий друг интерес, освен на българския", завърши премиерът.