0

Б лаготворителна кампания за набирането на средства, с които да бъде монтиран 55-метров пилон за националния флаг на близкия хълм Боровец поде община Ямбол.

Благотворителна кампания за набирането на средства, с които да бъде монтиран 55-метров пилон за националния флаг на близкия хълм Боровец поде община Ямбол.

От администрацията припомнят, че наскоро инициираха допитване до населението за тази идея, в нея са се включили 3537 души, като 3404 от тях са изразили подкрепа. Пак от там напомнят, че праобразът на флага ни , известен като Браилското знаме е бил ушит от 14-годишната Стилияна Параскевова, чийто баща Иван е с ямболски корен и лично е заплатил направата на байряка, подарен по-късно на българските опълченци.

Съхранени са думите на търговеца от Браила при обсъждането вида на знамето: „Бялото ще бъде отгоре, защото бялото и България започват с буквата „Б". Горе бялото, горе България!". Само преди дни, при честването на 3 март в Ямбол бе открит барелеф, посветен на Стилиана Параскевова, ненйното име носи и една от улиците в града.

„Монтирането на такова съоръжение на територията на нашия град е повод да се гордеем с нашата идентичност като нацията с една от най-старите държави в Европа, страна, която е дала немалко на световната история в областта на културата, науките и на първо място - българската азбука, която се използва от над 300 милиона жители в света.

Азбуката е разказ за грамотността, знамето - символ на народ, история, гордост и патриотизъм! Истински повод за гордост е връзката на Ямбол със Стилияна Параскевова и нейния баща Иван Параскевов.“, се казва още в обръщението на общината към населението.

От община  Ямбол са категорични , че монтирането на пилон с националното знаме е израз на национална гордост и почит към личността и делото на Иван и Стилиана Параскевови и са избрали рождения ден на момичето 6 март като най-подходящ за обявяването на инициативата.Посочена е и банкова набирателна сметка:

Получател: Община Ямбол BG13SOMB9130 8424 4203 44 Код за вид плащане: 44 51 00
Код за вид плащане за дарения от чужбина: 44 52 00 С пояснение: Дарение - национален трибагреник BIC: SOMBBGSF „Общинска банка" АД – Клон Ямбол

Община Ямбол предварително изказва благодарност на всички, които ще се включат и ще помогнат за закупуването и изграждането на това съоръжение, върху което ще се вее националния ни трибагреник,  чийто първообраз е дело на ямболци! Към събраната сума ще бъдат добавени средства, осигурени от общинския бюджет.