0

Н яма струпване и разполагане на войски на НАТО или на която и да е друга държава в България, заяви министърът на отбраната Стефан Янев. "Такова решение на българското правителство няма. Такъв тип решение е в процес на подготовка и когато то бъде взето, ще бъде комуникирано за всички български граждани", допълни той.

Според него трябва да намалим малко напрежението, да спрем да четем чужда преса, да спрем със спекулациите. "Изборът на България да бъде част от НАТО е дълбоко осъзнат. Ние сме отговорни към българското общество, че не сме обяснили ясно, че изборът България да бъде част от тази колективна система за сигурност и защита е, че по този начин си позволяваме да харчим по-малко за собствената си отбрана, защото я съвместяваме с държави, които споделят същите ценности и правим обща отбрана", добави Янев.

Решението за допълнителни сили на НАТО в България тепърва предстои и ще се вземе през февруари на среща на министрите на отбрана, като се зачете националният интерес на всяка от страните членки, увери военният министър. Що се отнася до испанските и нидерландските самолети, които трябва да дойдат на наша територия, това решение е взето още преди няколко година и свързано с "Air Policing". Министърът на отбраната Стефан Янев призова да се намали напрежението по темата Украйна и по оста НАТО-Русия.

"Русия няма да напада България, дипломацията не е изчерпала ходовете си", добави той. След заседанието на Съвета по сигурност, утре парламентът ще изслушва властта по темата за напрежението.