0

Л идерът на ГЕРБ Бойко Борисов проведе извънредна пресконференция във връзка със ситуацията в Източна Европа и мобилизацията на НАТО. Той показа официалната позиция на Алианса. "Въпреки крещящото мълчание на управляващите и на върховния главнокомандващ, но искам да задам няколко въпроса и да дам решение. Преди малко на сайта на НАТО излиза, че съюзниците на НАТО поставят силите си в бойна готовност и изпращат допълни подкрепления в Източна Европа заради агресивното поведение на Русия", каза Борисов.

"Продължаваме да се информираме от чуждестранната преса. Дания изпраща фрегата в Балтийско море и четири изтребителя Ф-16 в Литва. Испания изпраща кораби и обмисля да изпрати изтребители в България. Франция е готова да разположи сили в Румъния. Нидерландия изпраща два изтребителя Ф-35 в България и поставя в бойна готовност кораби и сухопътни сили. САЩ проучват възможността за разширяване на военното си присъствие на Източния фланг на Алианса. От чуждите медии разбираме за всичко това. Логичен е въпросът, когато НАТО е в пълна бойна готовност, в какво състояние е българската армия? Давано ли е и искано ли е разрешение за съюзническа бойна техника и кога, ако е давано? На 21 декември военният министър Стефан Янев изрази позиция, че не е нужно подобно разполагане, а законът за отбраната е много ясен", коментира лидерът на ГЕРБ.

"Днес се провежда Съвет на външните министри на ЕС, който е посветен на казуса Русия - Украйна, но ние сме представени там от зам.-министъра, а не от министър Теодора Генчовска. Какво по-важно, когато НАТО е в бойна готовност и се прехвърлят войски и кой по-добре от външния министър може да изрази нашата загриженост за подобни военни действия на 300-400 км от България. Доставките на газ ще бъдат нарушение, а с корабите в Черно море - туризма да го забравим. До този момент президентът на Румъния свика Консултативен съвет, а ние не знаем - може ли да осъмнем в състояние на война и да не знаем дали сме въвлечени или не? Аз съм върл противник на войната, особено в такава близост до нас", каза Борисов. 

Ние внесохме 59 подписа на народни представители, при необходими 48, за извънредно заседание на парламента. Ние като парламентарна република трябва да дадем  ясен мандат на правителството, за да бъде по-единни и да защитаваме нашата сигурност. Трябва много проактивна позиция и политика на управляващите, посочи още той.

Ако бюджета и всичко друго може да търпи промени, подобни действия са с много дълъг характер след това в региона. Дрънкат се оръжия на нашата граница, когато се разхождат бойни кораби в Черно море - то не е толкова голямо и ще се срещнат. Само ние използваме Черно море за туризъм, кой ходи на почивка, когато летят отгоре ф-35 и бойни фрегати се разхождат. Настояваме тези неща да ги знае българското общество. Ние сме член на НАТО и бойната готовност на НАТО, означава бойна готовност и за нас, допълни Борисов.

Надявам се всички подробности да научим в парламента, бях длъжен да споделя с българите, каза още лидерът на ГЕРБ.