С ъюзниците от НАТО изпращат повече кораби и изтребители в подкрепа на силите за възпиране и отбрана в Източна Европа, съобщи днес Алиансът.

Допълва се, че НАТО привежда сили в готовност заради продължаващото струпване на руска военна мощ във и около Украйна.

В последните дни някои съюзници съобщиха за предприети или предстоящи действия, Дания изпраща фрегата в Балтийско море и е готова да разположи четири изтребителя F-16 в Литва, в подкрепа на дългогодишната мисия на НАТО за охрана на въздушното пространство в района, се допълва в съобщението.

Испания предоставя кораби за присъединяване към военноморските сили на НАТО и обмисля да изпрати изтребители в България. Франция изрази готовност да изпрати войски в Румъния под командването на НАТО.

Нидерландия изпраща два изтребителя F-35 в България от април, за да подкрепи дейностите на пакта за охрана на въздушното пространство, и поставя кораб и сухопътни части в готовност за съюзническите сили за реагиране. САЩ обмислят увеличаване на военното присъствие в източната част на алианса, допълват от НАТО.

"Приветствам съюзниците, които предоставят допълнителни сили за НАТО", заявява по този повод генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

"НАТО ще продължи да предприема всички необходими мерки за защита и отбрана на всички съюзници, включително с подкрепа за източните страни от алианса", допълва той.

"Винаги ще реагираме на всяко влошаване на средата за сигурност, включително със засилване на съвместната отбрана", добавя той.

В съобщението се отбелязва, че в отговор на незаконното анексиране на Крим от Русия през 2014 г., НАТО увеличи присъствието си по източния фланг, включително с четири многонационални бойни групи в Естония, Латвия, Литва и Полша. Тези части, водени съответно от Великобритания, Канада, Германия и САЩ, са многонационални и боеспособни. Тяхното присъствие показва, че нападение срещу един съюзник ще се възприема като атака срещу целия алианс. Преди 2014 г. в източната част на пакта нямаше сили на НАТО, се уточнява в съобщението.

По-късно Кремъл обвини Съединените щати и НАТО, че засилват напрежението, след като военният блок заяви, че укрепва източната отбрана на Европа на фона на кризата в Украйна, съобщи АФП.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Вашингтон и НАТО ескалират напрежението чрез "информационна истерия" и "конкретни действия", като добави, че рискът от офанзива на украинските войски срещу проруските сепаратисти е "много висок".

"Искам да подчертая, че всичко това не се случва заради това, което правим ние, Русия. Всичко това се случва заради действията на НАТО и Съединените американски щати и заради информацията, която те разпространяват", подчерта Песков.

Той отбеляза, че активността на НАТО в близост до руските граници не може да бъде игнорирана от руските военни.

"Подобни действия и засилената активност на НАТО в близост до нашите граници не могат да бъдат пренебрегвани от нашите военни, които отговарят за сигурността на страната ни", посочи говорителят на Кремъл.

Той обаче предложи въпросът дали участието на кораби от Балтийския флот в учения може да се разглежда като реакция на преразпределението на силите на НАТО в Източна Европа и балтийските държави, да бъде отправен към Министерството на отбраната.

"В момента тече процес на учения, маневри и военно строителство, който никога не е спирал и ще продължи", подчерта Песков.