0

И кономически мерки за справяне с кризата и инфлацията предлагат депутатите от “Демократична България”. 

Първата е свързана с повишаване на прага за регистрация по ДДС на 100 хил. лв. от 1 януари 2023 г. и на 166 хил. от 1 януари 2024 г. Първата засяга най-малко 90 хил. фирми, втората - 110 хил., стана ясно от изявление на народните представители. Според тях това е една от ключовите реформи за подпомагане на малкия бизнес, за по-добри среда и условия за тях, а оттук следва и растеж на икономиката.

Втората предвидена мярка е да не се чака фирмите и гражданите да станат длъжници към държавата. Това следва да стане с намаляване на основния лихвен процент при забавени плащания към дружества като “Топлофикация”. За гражданите той ще бъде намален от +10% на +4%, а за бизнеса - от +10% на +8%. 

Третата идея на ДБ е насочена към ЕК - да се предложи на Европейската комисия да намали или премахне бариерите за вноса на стоки, за които има чувствителност в обществото и които са претърпели голям ръст в цените. Такива са стоманата, желязото и олиото. По думите на депутатите намаляването на цената им не може да стане с определяне на таван, каквато идея има от БСП и нейния лидер и вицепремиер Корнелия Нинова. 

Освен това на европейско ниво се обсъжда и по-ниска ставка на горивата - стъпка, която българските управляващи подкрепят. 

Всички предложения на ДБ ще бъдат обсъдени в коалицията още утре, увери Мартин Димитров от ДБ. Очаква се, ако мерките бъдат приети, да има загуба от 250 млн. лв. в бюджета, но Димитров увери, че в дългосрочен план държавната хазна дори ще спечели.