0

И имало ли е договорка между четирите партии в бъдещата управленска коалиция лидерът на БСП Корнелия Нинова да оглави първия парламентарен пост в държавата? Ексдепутатът от "Патриотичния фронт" Велизар Енчев хвърли бомба в ефира на БНТ, като обяви, че е имало такава. По думите му президентът Румен Радев обаче попречил на Нинова да стане председател на парламента и този пост бе поет от 34-годишния юрист Никола Минчев (любопитни подробности за него четете ТУК).

За това дори е имало съгласието на ДБ, но в един момент изненадващо срещу избора на Нинова се е обявил Слави Трифонов. Тогава била измислена схемата за ротация на председателския пост, което би било унизително за който и да заеме тази позиция.

Вътрешен конструктор на управляващата формула е Румен Радев, който действа под външен диктат, каза още Велизар Енчев.

Проф. Румяна Коларова се съгласи с Енчев, че в този парламент най-подготвеният за председател е именно Корнелия Нинова и най-естествено би било тя да заеме този пост.

„Слушах представител на ДСБ, на която съм сред основателите. Той каза, че харесвал Бойко Рашков, но не и Корнелия Нинова. Не мога да разбера тази логика. Когато става дума за преформатиране на политическото пространство, не става въпрос за партии, а за ценности. В Германия също има подобна нагласа - да гласуваш за някого само защото мразиш другия.“, изтъкна Коларова.

„В подобно лявоцентристко правителство трябваше да има подкрепа, но отвън, както направи Радан Кънев със своята достойна позиция. По-добре е да излезеш от хомота и да останеш извън кабинета“, каза още Коларова.