0

У чениците от ямболското ОУ „Николай Петрини“ ще ходят по сензорни пътеки от речни камъчета, пясък, дърво и трева.

„Те ще позволяват на децата да ходят боси, да усещат природата“, сподели пред „Телеграф“ зам.-директорът Диана Драгнева. Те ще бъдат разположени в екокът на сензорната градина, който ще бъде изграден в двора на училището. В четирите ъгъла на пространството ще бъдат обособени кътове за изследователски дейности, за занимания по интереси, уроци по човек и природа, околен свят, паркови съоръжения, беседка с масички и пейки. В средата на градина ще бъде поставен алпинеум, до който ще се стига по сензорните пътеки. Останалото пространство ще бъде с цветя и тревички, храсти. Природните клубове ще изработят висулки от подръчни материали, които ще издават звуци. Сензорната градина ще е с обща площ от 345 кв.м, а до нея ще бъде изграден и билков кът.

ПО ПРОЕКТ

Те ще бъдат финансирани по проект от Националната кампания „Чиста околна среда 2022 г.“. Ямболското училище вече е изградило открита класна стая и вертикална зелена стена по предходни проекти, обясни директорката Румяна Тропчева. Тази година общо 103 училища са спечелили финансиране до 7500 лв. от кампанията. Екоминистърът Борислав Сандов посочи, че преобладават проектите за облагородяване на места за отдих и почивка, поставяне на спортни съоръжения на открито, както и зелени класни стаи и зелени занимални. Те помагат на учениците да учат чрез преживяване.

ХОТЕЛИ ЗА

НАСЕКОМИ

В тайната градина на ОУ „Найден Геров" в Бургас учениците ще проучват български сортове семена, ще се учат да отглеждат културни растения, ще засаждат овошки, отглеждат билки и подправки. Ще бъдат поставени хотел за насекоми, хранилки и къщички за птици. „Когато излезем навън, учениците обичат да се занимават със земята, да ровят с пръчки, да наблюдават насекомите. Радват им се. С хотела ще обогатят културата си. Имах въпрос бръмбарите насекоми ли са“, сподели учителят и автор на проекта Лидия Якимова. Тя допълни, че целта е у учениците да се формира отношение към екологичните проблеми и опазването на околната среда.

ПРИРОДНИ НАУКИ

В ОУ „Иван Вазов“ в Русе е изградена лабораторията по природни науки. Тя ще бъде оборудвана с лабораторен учебен остров, комплект соларна енергия, микроскоп Levenhuk, натурална батерия, комплект за вятърна енергия.