0

П равосъдният министър Надежда Йорданова поиска всеки редови обвинител да има право да сезира институцията, която разследва злоупотребите с европейски пари. Темата е била обсъдена на срещата на Йорданова с Лаура Кьовеши, съобщава БНР.

Правосъдният министър Надежда Йорданова поиска всеки редови обвинител да има право да сезира институцията, която разследва злоупотребите с европейски пари. Темата е била обсъдена на срещата на Йорданова с Лаура Кьовеши, съобщава БНР.

Предложението на Йорданова ще бъде оформено като промяна в закона и така все обвинител, който по проверка или досъдебно производство установи данни за злоупотреба с еввросредства, да може да изпраща делото в Люксембург. Работи се и по повече автономност на европейските делегирани прокурори,  който към този момент работят в сградата на Софийската районна прокуратура и ползват деловодната система на държавното обвинение, каза още Йорданова. "Констатирана е необходимост, че те трябва да имат отделно деловодство за работа с класифицирана информация. Ние трябва да създадем такава инфраструктура, която да гарантира тяхната независима работа, невмешателството и неоказването на какъвто и да било натиск и, съответно, тайната на разследването", обясни министърът.

Тя напомни, че МС ще се включи в точките за контакт и директно ще праща сигнали. "В случай, че в МС пряко постъпи сигнал или при проверка се съберат достатъчно данни, които навеждат за съмнения за престъпление с еврофондове, изпълнителната власт директно да може да препрати сигнала към Европейската прокуратура“, обясни Йорданова. След срещата вчера между европейския главен прокурор Лаура Кьовеши и премиера Кирил Петков стана ясно, че Европейската прокуратура е получила рекорден брой сигнали за злоупотреби у нас. На базата на тях е започнала разследване на над 120 случая.

Междувременно по-късно в кулоарите на НС Йорданова  коментира, че на срещата с Кьовеши са коментирали промени в НК, които да махнат пречките пред ефективно разследвания с измами с евросредства, както и промените в ЗСВ, които подготвят и да гарантират по-самостоятелна  работа на европейските делегирани прокурори в България. Отстраняването на Гешев не са били дискутирани, както и вътрешни въпроси.