0

Г олеми количества прясно краве мляко от пазарджишкото село Дебращица са били унищожени в екарисаж, тъй като ветеринарните власти са констатирали, че кравите в две ферми са болни от туберкулоза.

Големи количества прясно краве мляко от пазарджишкото село Дебращица са били унищожени в екарисаж, тъй като ветеринарните власти са констатирали, че кравите в две ферми са болни от туберкулоза.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е ликвидирала огнището на туберкулоза по говедата в близкото до областния град село и за да не бъдат заразени потенциалните клиенти, е разпоредено животните да бъдат умъртвени, а млякото им унищожено. Със съдействието на службите от МВР и ДАНС, комисия от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Пазарджик е допусната от собствениците в засегнатите обекти за извършване на изследване за туберкулоза по говедата.

За умъртвяване са насочени общо 55 говеда – 24 от единия обект и 31 от втория обект. Добитото и съхраняваното в обектите краве мляко е насочено и унищожено в екарисаж и не е допуснато до производствените предприятия. Възбранено е и предаването на сурово краве мляко към млекопреработвателните предприятия.