0
  • Петков: Нито един министър няма право на собствена външна политика
  • Спрягат Тодор Тагарев за поста на военен министър

Кабинетът днес ще разглежда оставката на военния министър Стефан Янев, а тя ще бъде гласувана от НС на извънредно заседание още утре. Това стана от думите на премиера Кирил Петков в специално изявление от МС. 

  • Петков: Нито един министър няма право на собствена външна политика
  • Спрягат Тодор Тагарев за поста на военен министър

Кабинетът днес ще разглежда оставката на военния министър Стефан Янев, а тя ще бъде гласувана от НС на извънредно заседание още утре. Това стана от думите на премиера Кирил Петков в специално изявление от МС. 

Петков напомни, че днес е свикано извънредно заседание на МС, на което ще поиска оставката на Янев. А след заседанието и след съгласуване с коалиционните партньори, ще бъде обявено и името на неговия наследник на поста. Именно затова се планира рокадите в кабинета да бъдат одобрени още утре в НС, защото в такава ситуация по думите на Петков не може да останем без военен министър. Петков даде да се разбере, че коалиционните партньори са единни за това решение за смяна. Снощи е говорил с останалите лидери на коалиционни партньори и те го подкрепят.

Янев бе част от кабинета от квотата на "Продължаваме промяната", но по същество се смяташе за представител на президента Румен Радев. При преговорите за кабинета пък се бе завъртяло името на Тодор Тагарев, който вече веднъж бе служебен военен министър,а на работните групи покрай коалиционното споразумение участваше като експерт именно от името на ПП. Така към момента неговото име за нов военен министър е най-реалистично, предвид кратките срокове, с които властта разполага да се назначи нов човек. Завъртя се и името на Велизар Шаламанов , който евентуално да бъде предложен от ДБ, но пред Нова телевизия той отрече да е бил е търсен за поста и в момента е извън столицата. Самият Тагарев нито потвърждава, нито отрича информацията.

Иначе от МС Петков отбеляза, че е работил успешно с Янев в първия служебен кабинет, подкрепя политиката за инвестиции в БГ армията и покриването на дефицити, така че да имаме реално опериращи бойни групи чрез целенасочени инвестиции. Посочи и аргументите.

Първо - никой министър в кабинета няма право на собствена външна политика, особено по фейсбук.

Второ - никой министър не може да казва на правителство, че неговото оставане е функция на стабилността на правителството. По думите му кабинетът няма да гони стабилност, а правилни действия и позиции.

Трето - негов военен министър не може да използва думата "операция", вместо "война". "Операция не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи от едната и от другата страна вече са убити", каза Петков и изтъкни, че тези войници са на възрастта на неговата голяма дъщеря. Наред с това изтъкна, че и тази нощ е обстрелвано българско малцинство в Украйна, а българи в Киев се криели по мазетата.

По думите му българският интерес не е да сведем глава, защото "преклонена глава сабя не сече". "Когато виждаме нещо, с което не сме съгласни, не можем да кажем, че българския интерес е да си мълчим", убеден е премиерът. Според него БГ интересът е този, когато използваме гласа на правителството и то остро да осъжда действията дори на Великите сили. По думите му ЕС никога не е бил по единен, нарече войната братоубийствена и без реален повод. И с ясен глас трябва да кажем: "Тази война трябва да спре, а гражданите не може да бъдат под риск от обстрел". Петков изтъкна, че ЕС и България трябва да направим всичко възможно това да приключи,

По повод намека на Янев, че целта е да бъде сменен за по-сговорчив министър, склонен да поеме определени ангажименти, Петков коментира, че България няма да поеме никакви ангажименти, които не смята, че трябва. По думите му за първи път ЕС работи  и говори в един глас. "Най-големият гарант за сигурността на България е да говорим в един глас с ЕС, а Русия да знае, че всички сме единни. Ако всяка държава в ЕС почва да си прави нейната външна политика по фейсбук, ние ставаме слаби и никой няма да ни отразява", каза Петков.

Стефан Янев за поисканата му оставка: Търсят по-отзивчив на чужди интереси министър на отбраната

"Никой министър не може да се чувства, че неговото оставане е залог  на кабинета", каза Петков.и даде да се разбере, че рокадите в правителството са били на дневен ред още в петък следобед, когато чул изказване на Стефан Янев.

Извънредното заседание на МС е планирано за 15.00 часа. Освен оставката на Янев, което е точка трета от дневния ред, има още две. Първата - успешното извозване на 140 българи от Киев. По думите на Петков в момента има прозорец, който може да използваме, ако успеем да договорим зелен коридор с всички власти. Втората точка - ще обсъдят ядрената заплаха, която руския президент Владимир Путин отправил преди ден. Според премиера това може да е само опит за сплашване, но не може да бъде игнорирано. На заседанието на кабинета ще разискват и каква точно военна помощ ще дадем на Украйна. Петков изтъкна, че главната помощ от наша страна е хуманитарна - БЧК събира одеяла, дрехи, обувки, палатки, които да бъдат пратени в бърз порядък за Украйна. Относно военно - логистичната подкрепа ще бъде "специфицирана и в рамките на европейската и натовската помощ".

НАТО осигурява на Украйна средства за противотанкова и противовъздушна защита

Партиите в НС - от критики до похвали за премиера

Изявлението на Петков, че ще свикат извънредно заседание на НС във вторник пък стана повод за критики от страна на опозицията и намеци, че се нарушава парламентаризма. "Парламентаризмът се "завърна" - Кирил Петков насрочва извънредни заседания на НС. "Аматьори се правят на политици", написа шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова във фейсбук. Нейният колега Христо Гаджев на свой ред коментира рокадите в кабинета така: "Преди малко започна "специална военна операция" между Дондуков 1 и Дондуков 2". Колежката им Анна Алесандрова определя искането за оставката на Янев като правилно решение, но пита Петков, Асен Василев и Христов Иванов: "Преди 2 месеца, когато предложихте този човек да е част от правителството, не знаехте ли политическия му профил? Не познавахте ли възгледите му? Не знаехте ли кои са БСП, с които влязохте в коалиция, а сега даже не подкрепиха единната позиция на държавата ни за войната в Украйна?". И добавя: "Когато всички дружно се обединихте под юмрука на Румен Радев, нима не знаехте, че той стои зад Стефан Янев и с нищо не е по-различен от него? Вие носите цялата политическа отговорност за всичко това, господа! Една оставка няма да измие Вашия срам!"

След новината за оставката на Янев пък от "Възраждане"  поискаха тази на целия кабинет на Петков, защото според тях неговата политика е в разрез с българския национален интерес. За сметка на това решението на Петков да поиска посрещна одобрение в десните среди.

Депутатът Иво Мирчев от ДБ заяви, че са в с синхрон с министър-председателя, както и с цялото правителство. "Заставаме зад решението му за поискана оставка. Не може български министър да използва терминологията на Путин. Имаме забележки по работата на Янев”, обясни той пред Нова нюз. Мирчев добави, че оценката за работата на Кирил Петков е отлична. Петков получи поздрави и от евродепутата от ДБ Радан Кънев. "Кризите раждат лидерите", написа той във фейсбук.  Междувременно вицепремиерът и екоминистър Борислав Сандов заяви, че той е бил частично изненадан от поисканата оставка, но увери, че няма няма разнобой в управляващата коалиция. Добави, че следи  внимание радиационния фон над Украйна, особено след военните действия край Чернобил. 

От БСП ще коментират след заседанието на правителството. При проведения вчера Национален съвет на БСП депутатът Румен Гечев определи възможна оставка като удар по управлението. Лидерът на БСП Корнелия Нинова припомни, че Янев е предложен от „Продължаваме промяната“. И докато от Позитано 20 запазиха мълчание, пловдивската структура на левицата зовеше членовете си да сложат параф под подписка в подкрепа на Янев. "България не трябва се ангажира с ястребска позиция в конфликта! БСП е партия на мира и братските отношения с Русия! Днес нямаме право да оставаме безмълвни!", пишат местните социалисти в пост във фейсбук страницата си.

След отстраняването на Янев: "Възраждане" иска оставката на целия кабинет

Демонстрация в подкрепа на министъра

Във Фейсбук беше обявена демонстрация в подкрепа на Стефан Янев. Недоволните от поисканата му оставка ще се съберат пред Министерския съвет в 15 ч. днес.. "Да защитим националния интерес на България! Да покажем на Киро, че не е желан!", гласи призива.

Кои реплики взеха главата на Янев, разпалиха спора му с Петков и недоволството на част от партньорите в коалицията?

Двамата се разминаха в оценката си за случващото се Украйна. В пост във фейсбук Янев определи навлизането на руската армия като „военна интервенция", въпреки че според него е "абсолютно неприемлива".  След това в кулоарите на НС призова да не бързаме да слагаме етикети дали е ограничена военна операция или война. Пред медиите отбеляза, че самият Владимир Путин внимателно избягва ползването на думата „война“ и подчерта, че тази дума се ползва доста "фриволно". И посочи аргументът си - "защото по този начин нито президентът Путин, нито НАТО затварят вратата за дипломацията". На свой ред премиерът Кирил Петков от Брюксел бе точно на обратното мнение и в изказването си пред медиите, той нееднократно определи ситуацията като война. Даде да се разбере, че не е съгласен с интерпретацията на Янев и въобще не може говорим за баланс на сили.. "Каква карта на войната?! Унищожиха една трета от украинската армия, има взривове в цяла Украйна – размахват се ракети от Русия върху една независима държава!", каза той. Така спорът между премиер и негов министър се качи на по-високо коалиционно ниво, когато от Демократична България открито поискаха оставката му в лицето на евродепутат си Радан Кънев. Разколът между Петков и Янев си пролича и в събота, когато премиерът направи специално изявление от МС, но не с присъствието на военния си министър , а заедно с началникът на отбраната. Последва среднощния пост на самия Янев, който даде да се разбере, че ако бъде сменен, това ще доведе до сериозни последици за националната ни сигурност. Зарече се, че няма сам да си подаде оставката и оставя процедурата да се задвижи от коалиционните партньори и от партията, която уж го подкрепяла. Явно още тогава (в неделя - бел. р.) Янев е знаел, че вече се водят разговори между лидерите на партиите в мнозинство за рокадите в кабинета. Резултатът - оставката ще бъде гласувана след ден в НС.

Военните министри от ЕС ще заседават извънредно днес заради Украйна

И на фона на неуредиците у нас, военните министри от ЕС ще заседават извънредно днес заради Украйна. Заседанието им е свикано по спешност от върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Срещата ще се състои онлайн, за да се обсъди обстановката в Украйна след неоправданото и непредизвикано руско военно нахлуване, се посочва в съобщение на Съвета на ЕС. Министрите ще разискват спешни мерки и ще съгласуват отговора на ЕС. Европейските външни министри снощи решиха за пръв път в историята на ЕС да бъдат отпуснати средства за въоръжение на чужда страна, изправена пред вражеско военно нахлуване. Министрите се съгласиха Украйна да получи въоръжение, включително изтребители от европейски страни, които украинските летци могат да използват.