0

К андидат-студентите в специалност „Право” ще бъдат приемани без конкурсни изпити по български език и литература и по история, а само с оценките от матурите и през предстоящата учебна 2022/2023 г. Това предлагат министрите на образованието акад. Николай Денков и на правосъдието Надежда Йорданова, след като и през учебните 2020/2021 и 2021/2022 бъдещите юристи влизаха в университет по този начин заради пандемията.

Кандидат-студентите в специалност „Право” ще бъдат приемани без конкурсни изпити по български език и литература и по история, а само с оценките от матурите и през предстоящата учебна 2022/2023 г. Това предлагат министрите на образованието акад. Николай Денков и на правосъдието Надежда Йорданова, след като и през учебните 2020/2021 и 2021/2022 бъдещите юристи влизаха в университет по този начин заради пандемията.

Промяната се прави и по настояване на деканите на юридическите факултети в страната.

Целта е да се избегне струпването на големи групи хора при провеждането на присъствени кандидат-студентските изпити. „Продължаващата извънредна епидемична обстановка, както и препоръките и прилаганите мерки от здравните власти, обосновават като отговарящо на ситуацията решение приемът на студенти в специалност „Право“ да бъде осъществен отново без конкурсни изпити въз основа на оценките от държавните зрелостни изпити. По този начин ще се сведе до минимум необходимостта от събиране на големи групи от хора във висшите училища за провеждане на конкурсните изпити с цел опазване на тяхното здраве", посочват в доклада с мотивите си министрите.

Министрите допълват, че трябва да се има предвид, че подготовката на кандидат-студентите изисква сериозен финансов ресурс и отнема значително време. С отмяната им кандидат-правистите ще могат фокусират своето време и ресурси и ще се концентрират в подготовката си за държавните зрелостни изпити.