0

"Свидетели сме на саботаж от Гешев,укриват се документи за искане за повдигане на обвинение, с които лесно можем да се снабдим". Това обяви премиерът Кирил Петков на брифинг с вътрешния министър Бойко Рашков във връзка с арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова и реакцията на прокуратурата. 

Премиерът заяви, че държавното обвинение саботира всеки, който работи срещу корупцията. "В България няма независима прокуратура", категоричен бе Петков.

От своя страна Рашков заяви, че прокуратурата прави изводи за производство, на което току що е поставено началото и по което не е имало време да се съберат доказателства, защото проверката има за цел да се съберат достатъчно данни, за да се раши да се образува или не досъдебно производство. "Събрани са сведения, включително от Васил Божков, подписани от него. Не по НПК. Това може да стане, когато има досъдебно производство. Вместо прокуратурата да го направи, тя се постара да обяви, че МВР не е направило нищо. Преди няколко години Божков публикува в медиите факти, които сега бяха предмет на проверка. Прокуратурата не се самосезира. Тя има такива правомощия. Ние действаме в хипотези на неотложност, защото такива материали потъват в прокуратурата и никой не знае тяхната съдба", каза Рашков.

Рашков каза още, че брифинг на прокуратурата е бил "нагласен" твърде късно, за да не могат да реагират, затова и те дават късно пресконференция. Показа проект на постановление, с което се иска да бъдат повдигнати обвинения на Борисов, Горанов и Арнаудова. Нещо, което по-рано прокуратурата отрече да са получили в рамките на днешния ден.

Той отрече да липсват каквито и да е доказателства в изпратената от полицията преписка. Това са били внушения на прокуратурата, че МВР не си е свършило работата.

Рашков констатира, че прокуратурата нарочно дала пресконференция достатъчно късно, за да не може да се защити МВР. "Прокуратурата за пореден път направи всичко необходимо, за да смачка труда на една служба от МВР", заяви Бойко Рашков и изрази опасения, че може би оттук нататък никога няма да могат да докажат тези престъпления, свързани с изнудване на бизнесмена Васил Божков.

Той разкри, че полицаите са стоели пред кабинета на прокурорите, които не са ги приели, за да им представят събраните материали и да ги обсъдят заедно. "Прокурорите не са приели оперативните полицаи и разследващите за разговор изобщо, не са поискали изобщо да се срещнат с тях", изрази възмущението си вътрешният министър.

"Днес денят е минал на практика в чакане прокуратурата да мине целият ден и да излезе пред вас и да ни сюрпризира със своето становище във връзка с образуваното досъдебно производство", разтълкува събитията МВР-министърът.