0

Бившият премиер Бойко Борисов беше освободен от ареста, след като прекара 24 часа в килия на 7-о РПУ, а първите му думи бяха „Брутално. Следващия път ще ме убият“.

Лидерът на ГЕРБ, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарката Севдалина Арнаудова нямат повдигнати обвинения. “Телеграф” научи, че задържането на Борисов е станало, преди той да замине за посещение в Украйна, което започнало да се подготвя след видеоразговора му с Петро Порошенко. Лидерът на опозицията, Горанов и Арнаудова прекараха нощта в ареста след сигнал на БОЕЦ и обвиняемия Васил Божков за рекет и корупция. „Министър-председател свидетел на мафията, на Черепа“, заяви Борисов. Високопоставени източници от МВР пък споделиха, че акцията била координирана лично от вътрешния министър Бойко Рашков, но главният секретар Петър Тодоров разбрал от медиите, тъй като бил държан в тотална изолация.

„Снощи вечеряме с децата. Влизат цивилни, униформени. Тарашиха цялата къща. Правя ви хронология на законното, на промяната. След като изтарашиха барбекюта, мазета, тавани, дори ровиха по кошчетата за боклук на децата и не намериха нищо, подписахме протокол“, обясни Борисов. Въпреки това полицаите му казали, че трябва да го арестуват. Когато попитал защо, казали: „Сега, нали знаеш“. „Явява се министър-председател, вика полицаите, следователи в неговия кабинет. Той се явява свидетел на мафията и Черепа. Започват да пишат, там стоят финансов министър и вътрешен министър, без да имат право - посочи експремиерът и добави: - Момчетата пишат и викат: "Ходете и ги прибирайте, защото може да скрият доказателства". Горанов пък прояви чувство за хумор и заяви, че последните 24 часа му били „самотни“. Арнаудова пък посочи, че разбрала от медиите, че е арестувана, още преди това да се случи.

Акцията била извършена по Закона за МВР и в условията на неотложност. На адресите на Борисов, Арнаудова и Горанов били изпратени по десетина полицаи, които правили обиските. От силовото ведомство обявиха в петък, че „при първоначално постъпилата информация е имало предположение, че част от действията биха могли да бъдат свързани с някои от 120-те случая, по които работи европейската прокуратура. След  извършване на процесуално-следствените действия и направен анализ на събраните доказателства и документите е преценено, че материалите ще бъдат докладвани на Софийската градска прокуратура“. Освен това според съобщението на МВР няколко часа по-късно наблюдаващият прокурор е отказал да се срещне с разследващия полицай, който да му докладва материалите от  досъдебното производство.

Според адвоката на Борисов – Менко Менков, задържането станало по сигнал на БОЕЦ и обвиняемия бизнесмен Васил Божков. По него обаче и лидерът на опозицията, и Горанов, и Арнаудова били разпитани още преди два месеца. Ставало въпрос за корупция и рекет, както и получен подкуп. Самият Божков се похвали във Фейсбук, че е дал показания пред европрокурори и всичко се задействало. Обвинители обаче коментираха пред „Телеграф“, че няма как еврообвинението да е намесено в случая, тъй като то не се занимава с пари от хазартна дейност.

Самият Рашков отказа да отговаря на въпроси, свързани с арестите, в Народното събрание. Наложи се депутати от „Продължаваме промяната“ да направят кордон, за да го опазят от журналистическите въпроси. В същото време пък народните представители от ГЕРБ напуснаха НС и се отправиха на протест пред Министерския съвет. Под прозорците на властта те викаха „Оставка“, „БКП“, „Рашков, оставка“.

Полицаите към Севдалина Арнаудова и мъжа й: Задържането ви трябва да е по този начин

Виктория Пенкова

Задържането и обискът сега трябва да е по този начин. Това отговорили десетимата полицаи, които нахлули в сряда вечерта в дома на Севдалина и Делян Димитров. „Питахме ги защо го правят пред детето ни. Вие родител ли сте? Знаете ли какво е детето ви да се тресе от плач и да казва „Мамо, какво става, тате, страх ме е“. Можеха да го направят през деня, докато тя е на училище. Грозно, много грозно“.

Това сподели пред „Телеграф“ мъжът на пиарката на Бойко Борисов, който я чакаше пред сградата на ГДНП. По думите му за последно се чул с нея в 4,30 ч. през нощта. Казала му, че е задържана в ареста на 7-о РПУ. Той допълни, че акцията е по сигнал на БОЕЦ, по който били разпитвани и двамата още преди 2 месеца, като предоставили и всички налични документи. В сигнала се питало как са придобили къщата си. „Толкова пъти съм проверяван. И от НАП, и от всички други институции. Домът ни струва 540 000 евро и е на реалната си цена. За него сме продали други имоти, теглили сме и кредит“, обясни Арнаудов.

Съпругът на пиарката на ГЕРБ разказа, че полицаите първо обиколили съседите им, за да ги питат къде живеят точно, въпреки че отлично знаели. Целта според него било да ги унизят. Влезли без всякакви документи, обяснили, че са в условията на неотложност. „Иззеха мои стари телефони, които не съм хвърлил, тъй като детето играе на тях. Иззеха на жена ми тефтера, в който записва програмата на Борисов и къде трябва да ходят по срещи и пътувания. 6 часа правиха обиск и казаха, че търсят документи, които са свързани с Борисов, Горанов и Васил Божков. Взеха командировъчно на Севи и Борисов от пътуване в чужбина, както и 5000 лв., 5000 долара, 300 швейцарски франка, 300 евро, 300 паунда и някакви дребни рубли“, заяви Димитров. По думите му за поемни лица били взети двама човека буквално от улицата, после обаче се оказало, че са курсанти от Академията на МВР, което според него не е случайно.

За въпросния джип обясни, че от компанията, която строила „Балкански поток“, след като свършил проектът, предложили да дадат возила за ползване. „Бяха около 7-8 пикапа, които ги раздадохме по районите. Дадоха и на агенцията по горите, и на Булгартрансгаз и други държавни учреждения. Става дума за ползване, а не за даряване или подаряване. Имаме всички документи, една от тези коли е в мен“, обясни Димитров.

Прокуратурата: Божков не е разпитван по това дело

"До момента в СГП са докладвани разпити на шестима свидетели, сред които и министър-председателя Кирил Петков”, обяви снощи говорителката на столичното обвинение Десислава Петрова. По думите й по време на срещата между Петков и Лаура Кьовеши двамата са говорили за показанията на Васил Божков. "Самият Васил Божков не е разпитван като свидетел", допълни тя. Разпитан бил служител на обвиняемия бизнесмен, който казал, че не е присъствал на среща между Божков и Бойко Борисов и Владислав Горанов. Твърдял обаче, че тримата се познавали. "Свидетелят заявява, че никога не е придружавал г-н Божков в Министерството на финансите и Комисията по хазарта“, посочи още Петрова. Друг бивш служител пък разказал, че Божков често взимал пликове с пари преди срещите си с Горанов. "Делото не е докладвано в неговата цялост. Около 20,30 часа СГП получи допълнителни материали, като те са свързани основно с работата на НСО и снимков материал от медийни публикации", заявиха още от прокуратурата.