0

"Продължаваме промяната" ще гласува за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна. Президентът Зеленски поиска една много специфична техническа помощ и това ще бъде да ремонтираме военните машини. Вярваме, че г-жа Нинова няма да напусне коалицията". Така отговори премиерът Петков от Румъния по повод изявлението на лидера на БСП Корнелия Нинова за военната помощ за Украйна.

В Букурещ Петков разговаря с министър-председателя на Румъния Николае Чука, с президента Клаус Йоханис и с еврокомисаря по транспорта Адина Валеан.

"Искам да благодаря за гостоприемството и за приятелството. Днес нашето правителство дойде в Букурещ от три места - Киев, Брюксел и Баку. Това доказва усилената работа, която всички ние имаме по предизвикателства - енергийна криза, война в Украйна, очертаваща се след това продоволствена криза, ето защо е толкова важно днес България и Румъния да не са само добри съседи, но и добри партньори. Набелязахме конкретни стъпки с конкретни срокове", обясни премиерът Кирил Петков и допълни, че "влизането в Шенген е огромен приоритет за нас - да се движим заедно и да не се забавят следващите стъпки".

Най-вероятно тази есен ще имаме газ през интерконектора с Гърция, допълни румънският премиер.

"На 5 май в София ще проведем регионална среща на енергийните министри за потенциала за осигуряване доставките на газ - от Азербайджан, Турция. Надяваме се на тази среща да се вземат решения и да се направят заключения на регионален план. Тръбата, която докарваше газ през Румъния и България към Турция, сега може да работи в обратна посока. И възможността да купуваме заедно втечнен газ е голяма, защото и ценовите нива ще бъдат различни. Нашите партньори от Азербайджан също са възможни партньори, обясни Кирил Петков. Уверен съм, че физическото завършване на интерконектора с Гърция ще бъде през юниЮ, допълни той.

Премиерът на Румъния Николае Чука изведе основните акценти от темите, дискутирани по време на разговора с българския му колега Кирил Петков:

Програмите за транспорта, по-голям брой мостове, двустранен анализ на общите ресурси и капацитети, влизането в Шенгенското пространство и Молдова.

Всички ние заедно подкрепяме Молдова и ще бъдем техен партньор по пътя им към ЕС, допълни Кирил Петков.

Ние няма да препоръчаме на румънските граждани да напуснат Молдова, каза премиерът Николае Чука.