0

Д оходите на заетите в бюджетната сфера да бъдат компенсирани поне с инфлацията. Пък после да се правят реформи, а който се реформира, да получи и допълнителен бонус спорд неговия принос в съответния процес. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров след среща с премиера Кирил Петков по повод протеста на синдикат “Огнеборец”. 

Доходите на заетите в бюджетната сфера да бъдат компенсирани поне с инфлацията. Пък после да се правят реформи, а който се реформира, да получи и допълнителен бонус спорд неговия принос в съответния процес. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров след среща с премиера Кирил Петков по повод протеста на синдикат “Огнеборец”. 

В нея участие взеха и президентът на синдиката Венцислав Станков и Христо Христов от Национален синдикат на гражданската администрация в МВР.

Димитров предупреди, че най-вероятно и утре, и в четвъртък при приемането на бюджета на второ четене, пред Народното събрание ще има протестиращи, които ще настояват за ръст на доходите. Без да се увеличат заплатите поне с инфлацията, хората не могат да изкарат тези месеци, каза Димитров.

Той напомни, че и днес под различни форми протестират работещите в музеи, галерии, библиотеки в много градове. Голям проблем има и в обществения транспорт, като за София не е ясно дали заетите в градския транспорт ще получат заплатите си за февруари. Причините са различни, все свързани със заплати. В това няма нищо политическо, каза още президентът на КНСБ.

Лидерът на “Огнеборец” Венцислав Станков обясни, че на разговора с премиера е имало разбиране, но не и решение на въпроса за вдигането на заплатите. От синдиката настояват те да бъдат увеличени с 20%. Не сме съгласни увеличението да е от юни. Високият процент на инфлацията, изоставянето на доходите рефлектира негативно върху нашите членове, настояваме за 20% увеличение на възнагражданията, категоричен бе Станков.

Въпросът за изваждането на пожарната от МВР на днешния разговор не беше обсъден достатъчно дълго и обстойно. Премиерът изрази мнение, че е рано да се говори дали тази структура трябва да се извади от МВР или не, засега разговорите са на експертно ниво, каза още той.

Христо Христов, председател на Национален синдикат на гражданската администрация в МВР, посочи, че настояването е увеличението да бъде в еднакъв размер за всички служители, за да компенсира ръста на цените и инфлацията. “И хлябът, и токът скачат еднакво за всички. Ние изнесохме на гърба си реформата през 2014 г., когато бяха направени големи съкращения. Реформата винаги започва от най-ниските длъжности, това са работните пчелички, които трябва да бъдат на своите места. Ефектът трябва да се търси в по-високите структури, където има длъжности, които биха могли да се оптимизират”, каза Христов.

Димитров пък посочи, че преди 10-12 г. в МВР са били заети 62 хил. души, в момента са 49 хил. Една голяма част от тях са съкратени точно в дирекция пожарна безопасност – от 13 хил. са станали под 9 хил. сега.

“Като говорим за администрация, трябва да си даваме сметка, че тя е по Закона за държавния служител. Не е по трудовите правоотношения. Исканията на колегите са да се намали администрацията, да се увеличи съставът на терен – независимо дали полицаи, пожарникари, хора, които се занимават с гражданите. Това, което каза премиерът, е, че другата седмица лично Асен Василев и екипът му влизат в МВР заедно с министър Рашков, за да направят независима оценка отвън. Това се надявам за кратко време да даде обективна картина какво е състоянието в момента, какво трябва да се направи, така че тази обърната пирамида – много началници, малко изпълнители, да стане обратната”, допълни Димитров.