0

К НСБ подкрепя протестните действия и призовава НС да осигури договореното 25-процентно увеличение на доходите за всички браншове в културата, посочиха от синдиката.

КНСБ подкрепя протестните действия и призовава НС да осигури договореното 25-процентно увеличение на доходите за всички браншове в културата, посочиха от синдиката.

Представители на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите “Огнеборец”, Независима синдикална федерация “Култура” и Съюза на транспортните синдикати в България излязоха днес на протест пред сградата на НС, за да изразят недоволството си срещу параметрите на проектобюджета за тази година. Докато те скандираха пред парламента, вътре бе започнало гласуването му на второ четене в пленарна зала.

От НСПС “Огнеборец” носеха отново плаката от националния протест, който се проведе на 19 февруари, и гласи “Чуйте ни, или евакуация!”. Служителите на културните учреждения пък държаха посланията “#НЕБЪРШАПРАХ” и “Не унищожавайте музеите и културата на България”. Представителите от транспортния синдикат скандираха “Транспортна сила!”.

Пожарникарите настояват за 20% ръст на заплатите и по-добри условия на труд. След протестното им шествие в събота те бяха поканени на срещи с финансовия министър Асен Василев и премиера Кирил Петков. Разговорите обаче не доведоха до резултат. Обяснено бе, че евентуално увеличение на възнагражденията се предвижда при актуализацията на бюджет 2022 в средата на годината и то при извършени реформи в МВР.

Не сме съгласни увеличението да е от юни. Високият процент на инфлацията, изоставянето на доходите рефлектира негативно върху нашите членове, категорични са от “Огнеборец”.

От СТСБ алармираха отново, че няма яснота дали служителите в столичния градски транспорт ще получат заплатите си за февруари. Оттам припомниха, че са нужни 178 млн. лева, за да бъде подкрепен транспортът на София. Транспортните синдикати настояват държавният бюджет да предвиди и 115 млн. за обществения транспорт в останалите градове на страната, както и 85 млн. лв. за междуселищните пътувания. БДЖ пътнически превози трябва също да получава подкрепа, както останалия обществен транспорт.

От федерация “Култура” също изразиха несъгласието си с предвидените средства за сектора. Оттам призоваха да бъде осигурено договореното през миналата година 25-процентно увеличение на средствата за всички културни браншове, вместо предвидените 5% за музеи и галерии и до 9,2% за библиотеки.

През миналата седмица структури на федерацията в цялата страна започнаха различни протестни действия, които продължават и днес. Вчера  музеи, галерии и културни обекти затвориха врати за посетители.