0

О стър спор между управляващата коалиция се появи в Народното събрание. Причината за това е твърдението на депутат от "Продължаваме промяната", че в Министерството на земеделието и горите се назначават хора на БСП. Александър Дунчев от „Продължаваме промяната“, който е бивш директор на Агенцията по горите твърди, че се извършват схеми в системата на горите, чистки и десетки назначения от БСП без конкурси. "Тотална чистка на всички кадри, но не на „калпазаните" и на „схемаджиите“, а на почтени кадри, директори, които са се доказали, че са неподкупни и устояват на политически натиск" каза депутат на ПП. Според него причината за подобни назначения е да могат горите да се ползват за партийни и предизборни цели. "На възлови позиции са истински кадри на БСП", посочи Дунчев. И добави, че на много места са излезли кадри, които някога са били свързани с ГЕРБ или ДПС и в момента по думите му отново идват на власт. Според Дунчев „това са поръчкови директори", които изпълняват политически поръчки – да дадат големи количества дървесина на конкретни фирми, на конкретно занижени цени. По-късно в кулоарите на НС Дунчев коментира, че не става въпрос за раздор в коалицията, а от ПП "просто променят правилата на играта". 

По-късно в кулоарите на НС Георги Свиленски от БСП отрече упреците, като даде да се разбере, че за подобен тип обвинения трябват факти. И отново препрати топката към Дунчев. Лидерът на БСП Корнелия Нинова отрече за вътрешни проблеми в коалицията. Нинова допусна, че може да има и личен елемент от страна на Дунчев, който е бил кандидат за земеделски министър в рамките на коалиционните преговори при съставянето на правителство.

Според Костадинов коалицията не е разклатена и знаят, че партиите трябва да се държат много стабилно една за друга, защото при едни следващи избори 2 от тези 4 партии няма да влязат в НС, а ПП най-вероятно ще има три пъти по-нисък резултат. По думите му това е смъртна прегръдка - държат се силно един за друг и заедно потъват към дъното. На свой ред Иво Мирчев от ДБ отрече да има проблеми в коалицията, а разговори - така както имало и при съставянето на кабинета. По думите му тези неща са нормални, но според него трябва да бъде проверено в каква степен твърденията на Дунчев отговарят на реалностите, за да се вземат мерки.