0

С ледващата седмица учениците от начален етап ще могат да се върнат в класните стаи, ако родителите им са съгласни да бъдат тествани за коронавирус два пъти седмично. „Монитор“ събра отговорите на най-честите въпроси сред родителите – къде, кой и как ще извършва скринингът.

Следващата седмица учениците от начален етап ще могат да се върнат в класните стаи, ако родителите им са съгласни да бъдат тествани за коронавирус два пъти седмично. „Монитор“ събра отговорите на най-честите въпроси сред родителите – къде, кой и как ще извършва скринингът.

Кой ще тества децата

В процедурата ще участват класните ръководители и двама помощници. Това могат да бъдат родители, медицинските сестри, медиаторите, непедагогическия персонал. Причината е, че тестовете не са толкова лесно приложими, за да могат учениците да ги правят сами.

За децата със специални образователни потребности обаче ще бъде направено изключение и те ще бъдат тествани от родителите си у дома. След това обаче резултатите трябва да бъдат представени в училище.

Как ще тества децата

От МЗ са се спрели на тестове, при които децата трябва да плюят в пликче, а след това част от слюнката се смесва с течност.

Кога ще тестват децата

Тестовете ще се правят два пъти в седмицата -понеделник и четвъртък. Децата ще бъдат в класните си стаи на чиновете с маски. За направата на тестовете ще бъдат отделяни 30 минути извън учебното време. Затова ще се наложи директорите да променят дневния режим и тези два дни децата да имат по-кратки часове или междучасия.


Какво се случва при положителна проба

При положителен тест детето се отделя от класа и от училището се обаждат на родителите му. Тогава те трябва да направят допълнителен тест, който да се регистрира в РЗИ. Причината е, че тестовете, които се правят в училище не се правят от медицинско лице. Ако детето отново даде положителна проба, то се карантинира цялата паралелка. Ако вторият тест обаче е отрицателен, хлапета се връщат в клас следващия ден.


Всички деца ли ще бъдат тествани

Не. Само ако родителите на децата са дали съгласието си. За да могат да вземат информирано решение, МОН ще демонстрират с видео как се правят тестовете. За да се върнат малчуганите от дадена паралелка в клас, поне 50% от родителите трябва да са дали децата им да бъдат тествани.


Какво случва, ако родителите откажат да тестват децата им

В училищата, в които има възможност, за децата, които останат вкъщи, ще бъде организирано хибридно обучение. На места обаче това е невъзможно. В тези случаи ще има възможност, учителят да се чуе с децата, които са у дома, да им обясни какво да направят, да им изпрати материали, с които родителите вкъщи да се занимават с децата. Майките и татковците, които решат да си задържат деца вкъщи, ще трябва да се включат много по-активно, за да могат децата им да имат пълноценен учебен процес.