0

Л есна и на ниво за седми клас. Така определиха пред „Телеграф“ матурата по български език и литература зрелостници, които положиха изпита в столичната Първа английска гимназия. 
„Набързо скалъпена работа, колкото отгоре-отгоре да бъдат изпитани дванадесетокласниците. Въпросите са много лесни, според мен и седмокласник може да ги реши. Само литературата е трудната работа, но дори темата беше така направена, че да могат да пишат всички по нея. Смятам, че никой не трябва да очаква проблеми, независимо дали е дошъл, знаейки нещо или не“, сподели един от зрелостниците. 

Очаквания

Като лесна определиха матурата и завършващи, които дори не са се готвили за изпита. По-високата летва за тройката също не притеснява явилите се, че са се справили успешно и са изкарали повече от 30 точки. „Взели сме го със сигурност“, бяха категорични абитуриентите. Новият формат на матурата изобщо не е бил препъни-камък. „Сравнително лесна беше. Новият вариант отговаря на подготовката ни. Който се е подготвил, му беше лесно“, коментира друга зрелостничка.

Тази година съчинението можеше да бъде и по проблем върху няколко творби на изучавани автори, а не, както досега, само върху една. От МОН обаче са пощадили дванадесетостенниците или темата зад 13 вариант е била благосклонна към тях. Те имаха възможност да разсъждават само по темата „Споменът - скръб и утеха, в елегията „Аз искам да те помня все така“ на Димчо Дебелянов“. 

Улеснение

„Като цяло беше добре, притеснявах се за последната част, защото имаше вариант да са двама автори, но решиха да ни улеснят. Това, че беше произведение от 12-и клас, също беше от помощ, защото покрай онлайн обучението миналата година изпуснахме малко неща“, заяви след матурата една от зрелостничките. По-голямата част от явилите се обаче споделиха, че са писали есе на тема „Тежестта на думите“. Един от абитуриентите разказа, че дори му се наложило да хвърля ези или тура, защото и двата варианта за последната задача са били приятни за него. „Това е едно от любимите ми стихотворения на Дебелянов и щях да си направя интерпретативното съчинение, но есето беше на по-интересна за мен тема. И затова извадих 10 стотинки и ги метнах за ези-тура и ми се падна есето“, разказа момчето. По думите му не е имало въпрос, за който да си кажеш, че „ти е разказал играта“, и като помислиш малко, всичко ти изплува в съзнанието.

Пропуск

Над 1000 зрелостници пък не са успели да стигнат до матурата. От всички 44 206 абитуриенти, които бяха допуснати да се явят, изпит са положили само 43 028 души. Един зрелостник от Габрово пък е карал матурата самостоятелно, защото е бил поставен под карантина. Изпитът не е минал и без нарушения. В Самоков е анулирана работа, защото не е използван черен химикал. В Благоевград зрелостник е поставял знаци и написал имената си върху изпитната работа. Във Варна, Пловдив, Сандански, Пазарджик и Кърджали пък са хванати зрелостници с мобилни телефони.