0

К абинетът одобри състава на българската част от смесена експертна комисия, която трябва да работи за проектиране на нов граничен контролно-пропускателен пункт Струмяни - Берово между България и Северна Македония.

Кабинетът одобри състава на българската част от смесена експертна комисия, която трябва да работи за проектиране на нов граничен контролно-пропускателен пункт Струмяни - Берово между България и Северна Македония.

Комисията ще има за задача да уточни основните технически характеристики на пътните връзки, местоположението на трасето, пресечната точка с границата, мястото на новия граничен пункт, необходимата инфраструктура, постройките, видовете товари и пътници, режима на функциониране, правните и нормативни въпроси и др.

В комисията от българска страна се включат представители на МРРБ, на МВР, на външно министерство, Агенция „Митници“, министерството на транспорта, Агенцията по безопасност на храните, АПИ, Агенцията и геодезия и кадастъра, както и двете областни администрации - на Благоевград и Струмяни.

С решението на правителството областният управител на Благоевград се определя за Възложител/Бенефициер по Приоритетна ос 4 „Техническа помощ“ на Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Северна Македония 2014 - 2020 г. Той следва да осъществи подготвителните дейности, проектирането и строителството на новия ГКПП.