0

Б ългарското правителство обмисля възможността да обяви ден на траур. Това заяви премиерът Стефан Янев по време на брифинг в Министерски съвет, който бе заедно с колегата му от Северна Македония Зоран Заев. Двамата дадоха пресконференцията във връзка със запалилия се автобус на АМ „Струма“ с македонска регистрация, при който загинаха 46 души, сред които и 12 деца.

Янев изрази съболезнования на близките на загиналите в автобусната катастрофа, но и на тези, които изгоряха в старческия дом в село Рояк при пожар късно снощи. Поради тези две нещастни събития кабинета обмисля да обяви ден на траур, но решението тепърва предстои да се вземе. Янев уточни, че когато това стане ще уведомят обществеността.

„Българската държава, във всичките й органи, работи бързо и е на място и в момента“, каза Янев и уточни, че социалният министър Гълъб Донев пътува към дома за възрастни хора.

Той припомни, че оцелелите от автобуса са настанени с Пирогов и каза, че преди Заев и той ги е посетил. „Надявам се, че в близките 1-2 дни повечето от тях ще бъдат транспортирани до близките им“, изрази надежда премиерът. Той не пожела да коментира какво са казали пострадалите, за да не се възпрепятства разследването.

Янев бе категоричен, че двете държави имат пълна координация по сектори.

„Проверките дават резултат, когато приключат. Логистична подкрепа на този етап не е необходима“, категоричен бе премиерът.

Той подчерта, че имат информация дали автобуса е бил изправен, но не пожела да разкрие и добави, че трябва да се изчакат разследващите органи да се изкажат.

„Оценката на участъците се дава от специализирани органи. Вървим по тънката граница на разследване и това, което се случи. Не бих приел спекулациите, че дупки са довели до този инцидент. Друг е вариантът, заключи Янев“

„Днес е особен ден, ден за демонстрация на съпричастност и да погледнем дълбоките корени, които са в съседските взаимоотношения. Винаги съм вярвал в диалога. В него се надявам да търсим решение, така че да бъде взаимноизгодно и за двете държави“, каза премиерът на въпрос за отношенията на двете държави във връзка с евроинтеграцията на Скопие.

От своя страна македонският му колега Заран Заев заяви, че Северна Македония изгубила 46 живота, в ужасната трагедия, която се случи на АМ „Струма“.

Той изказа съболезнования към българите за загиналите в дома за стари хора. По думите му се работи на високо ниво и всичките служби работят в координация. Заев посочи, че всичките седем македонци, които са в Пирогов са добре. Той не пожела да коментира причините за инцидента. 

Премиерът на Северна Македония също не пожела да коментира еврочленството на Скопие. По думите му днес е трагичен ден и за двете държави, които изгубили граждани. „Болката е голяма за двата народа. В добро и лошо ние сме заедно. Ние сме първи съседи и братски народи. Всеки път трябва да си помагаме и в добро, и в лошо”, посочи македонският премиер.