0

45 души загинаха, след като пътнически автобус от Северна Македония катастрофира и изгоря на автомагистрала "Струма". Трагедията стана край село Босняк около 2.00 часа сутринта във вторник.

Сред загиналите има 12 деца. 7 души са пострадали. Те са настанени в „Пирогов“, като по информация на директора на болничното заведение, състоянието им не е животозастрашаващо.

Автобусът е пътувал от Турция за Северна Македония и е бил част от конвой с още три рейса. Проверка на "Телеграф" показа, че автобусът е собственост на фирма „Беса Транс“, която е регистрирана в Кюстендил, която се занимава със спедиция, производство и търговия със стоки, превози в страната и чужбина. Компанията е създадена през 2011 г., а за собственик е посочен Аздрен Зубери – македонец от албански произход с начален капитал 18 000 лв. За офис в Кюстендил е посочен апартамент, в който живее жена със сина си.

.

 .
Бойко Кичуков

Във Фейсбук профила на компанията може да се види, че загиналите в катастрофата са платили по-малко от 200 лв. за фаталната екскурзия, която предлага туристически пакети до Истанбул на доста ниски цени - €79 за две нощувки и €99 за три нощувки. 

Заради трагедията в България пристигнаха македонският премиер Зоран Заев и външният министър на страната Буяр Османи. След среща с оцелелите Заев зави пред медиите, че когато е станал пожарът, хората на задните седалки са успели да счупят прозореца и да се измъкнат. По-късно по време на брифинг българският премиер Стефан Янев и Заев заявиха, че обмислят и в двете страни да бъде обявен ден на траур заради трагедията.

Българската прокуратура вече започна разследване на тежката катастрофа, като оцелелите вече са разпитани.

В Северна Македония трагичният инцидент предизвика напрежение.   Полицията трябваше да пази офис на „Беса Транс“ в Скопие, след като роднини и приятели се събраха на мястото, с искане да получат информация за близките си.

След завръщането на другите три автобуса в Скопие, чрез ДНК анализ от телата, ще се търси самоличността на загиналите.

.

 .
Бойко Кичуков

.

 .
Бойко Кичуков

.

 .
Бойко Кичуков

.

 .
Бойко Кичуков